12 LOŠIH NAVIKA

Otkrijte što zapravo uzrokuje akne

11.10.2012 u 09:43

Bionic
Reading

Nije fer. Davno ste završili srednju školu, a još vas muče problemi s kožom. Više nemate strpljenja ni vremena boriti se s nekakvim aknama. Vrijeme da saznate ponešto o svih 12 loših navika koje uzrokuju akne u odrasloj dobi

Za čist i blistav ten bez akni, obratite pozornost na sljedeće:

1.Korištenje šminke sa sastojcima koji iritiraju kožu – riječ je o umjetnim bojama, lanolinu, mineralnim uljima, petroleumu, isopropyl myristateu, umjetnim mirisima.

2.Iako se čini kao dobra ideja pokupiti svaki trag masnoće s masne kože, isušivanje kože samo bi moglo pogoršati stanje. Isušena koža samo će proizvoditi još više masnoća, jer će se pokušati sama izbalansirati. Stoga kožu njegujte proizvodima koji je hidratiziraju, bila to krema, puder – samo uz oznaku – oil free (bez ulja).

3.Pritisak na kožu – akne uzrokuje čak i mehanički pritisak na kožu, poput mobitela, instrumenta poput violine ili pak jednostavno ruke koja počiva na licu dok gledate TV ili surfate. Krive su – bakterije. Perite ruke, čistite radne površine!

4.Stres. Već znate da stres ubrzava puls, djeluje na želudac, uzrokuje bore, no jeste li znali da potiče hormone koji uzrokuje akne? Kako bilo, dalje od stresa!

5.Mrtve stanice i bakterije zadržavaju se na našoj posteljini, kao i na ručnicima. Mijenjajte posteljinu jednom do dvaput tjedno, a mali ručnik svaki dan! Omekšivači za rublje i deterženti također su opasni, dozirajte ih pažljivo.

Hidratizirajte kožu, pripazite na prehranu, mijenjajte i perite kistove i spužvice
6.Proizvodi za njegu kose – ne razmišljamo o tome, ali kosa neprestano dodiruje naše lice. Ako koristite agresivnije šampone, regenerator, silikone, pjene – sve to dolazi u kontakt s licem i može biti jedan od uzroka akni.

7.Kistovi i spužvice za nanošenje šminke i rumenila upravo su rasadnici bakterija u vlažnim kupaonicama. Mijenjajte ih, stalno ih mijenjajte!

8.Prehrana – čokolada i prženi krumpirići uzrokuju akne, nema dileme, ali samo ako ih svakodnevno konzumirate u većim količinama. Rafinirani šećer, bijeli kruh, bijela tjestenina i pržena hrana – sve to pokušajte izbjegavati.

9.Odjeća – ako nosite umjetne materijale poput poliestera, i usto vrlo uske, koža vam ne diše. Prebacite se na pamuk.

10.Pušenje – akne su, bez obzira na sve rasprave koje se oko pušenja i nepušenja vode, češće kod osoba koje puše.

11.Parfem – obavezno izbjegavajte da se kapljice parfema rasprše prema licu. Radije najprije našpricajte zapešća pa nanesite na dekolte i ostale dijelove tijela po želji.

12.Sunčanje. Malo sunca djeluje antibakterijski, i optimalno isušuje kožu. Prženje na suncu ima kontraefekte, jer se koža bori vratiti u ravnotežu. To može uzrokovati i rak, i dakako bore.