ZLATA VRIJEDNI SAVJETI

Sve što trebate znati o bojenju kose kod kuće

28.08.2012 u 10:25

Bionic
Reading

Koje su najveće pogreške pri bojenju kose kod kuće, na što treba paziti i kako birati nijansu, detaljno objašnjava Avonova stručnjakinja za bojenje kose Lori Goddard

Bojenje kose kod kuće često zna završiti neslavnim rezultatima, a Lorri Goddard otkriva da je jedan od najčešćih pokušaj dobivanja puno svjetlije nijanse od prirodne boje kose. 'Zlatno pravilo kaže da su dvije nijanse tamnije ili svjetlije idealan odabir. Jedini izuzetak od ovog pravila je kod 50 do 100 posto sijedih, što je isto kao i rad na čistom platnu. Sljedeća česta pogreška događa se kada žene ili muškarci s godinama boje kosu sve tamnije ili potpuno crno, umjesto da se opredijele za tamnosmeđu koja djeluje puno uvjerljivije i mekše. Žene i muškarci kojima se nikako ne sviđaju crvene ili tople nijanse završavaju u pepeljastim tonovima, što kasnije izgleda zastarjelo i neuvjerljivo. Još jedna česta pogreška su svakako čestice boje na neželjenim mjestima. Prilikom bojenja izrasta nakon svakog je nanošenja potrebno obrisati rukavice da bi se spriječilo širenje boje do vrhova', savjetuje Avonova stručnjakinja za bojenje kose.

Lorri Goddard, stručnjakinja za bojenje kose iz Avona

Lorri radi s brojnim poznatim klijentima, od vrhunskih glumica i modela do rock zvijezda. U proteklih sedam godina radila je s Reese Witherspoon, Avonovom globalnom ambasadoricom, a već deset godina k njoj redovito dolazi i Christina Applegate.

Nekoliko bitnih savjeta prilikom biranja boje kose
Ako vam je kosa već obojena, ne pokušavajte dobiti svjetliju nijansu. Boja za kosu neće posvijetliti drugu boju za kosu. Ona može posvijetliti samo prirodnu kosu. Ako imate pramenove, oni neće biti vidljivi kad jednom obojite kosu. Krajnji će rezultat biti kombinacija prirodne i odabrane boje kose pa ista nijansa neće izgledati isto na svima. Ako imate više od 50 posto sijedih, rezultat bojenja će biti nešto svjetlija nijansa.

Sustav oznaka boja za kosu koji će vam pomoći pronaći idealnu nijansu
Broj ispred decimalne točke ukazuje na razinu, odnosno na to koliko će svijetla ili tamna boja biti na ljestvici od 1 do 12, s tim da 1 označava najtamnije, a 12 najsvjetlije nijanse. Broj nakon decimalne točke označava ton, odnosno ono što daje 'karakter' vašoj boji. Ponekad nijansa kombinira dva tona – prvi je onaj snažniji i dominantniji, a drugi tek neznatno primjetan.

Najgora pogreška u bojenju kose

'Tijekom godina sam vidjela mnoge, no jedna od najgorih se događa kada osoba oboji kosu u tamno, a onda se pokušava vratiti u svjetliju nijansu. Misli se da je nanošenjem svijetle boje za kosu moguće prekriti onu tamniju. Zapravo, njome se posvijetli samo područje korijena kose, dok smeđa ili crna nijansa ostaju nepromijenjene', kaže Avonova stručnjakinja za bojenje kose Lorri Goddard.

Koliko često trebamo bojiti kosu?
Boju kose je važno održavati pa savjetujem bojenje izrasta svakih četiri do šest tjedana. Ako vas muče sijede, predlažem svaka dva tjedna popraviti područje oko lica.

Imam pramenove - trebam li pri bojenju učiniti nešto drugačije?
Ako imate pramenove, postoji mogućnost da boja reagira nejednako na pojedinim dijelovima. Na mjestima s pramenovima kosa je obično oštećena pa boja ondje može biti tamnija. Nanošenjem posebnog tretmana polimeri oko kose formiraju zaštitni sloj koji osigurava ravnomjerno raspoređivanje boje, a preporučila bih i da se boja ostavi malo dulje na vrhovima.

Je li potrebno uskladiti nijansu boje kose s bojom tena i očiju?
Da. Boja tena se mijenja ovisno o godišnjem dobu pa su prirodna boja kose i očiju puno bolji načini za odabir boje kose. Ako proučite svoju boju očiju, primijetit ćete male točke. Ukoliko je riječ o toplijim žutim ili zlatnim tonovima, prirodno bi bilo odabrati tople boje kose. Ako su točkice plavkaste ili tamnoplave do crne, onda su dobar odabir neutralni i hladni tonovi. Ostanite u okviru dvije nijanse svjetlije ili tamnije od trenutne boje kose.

Preporučujete li neke posebne nijanse za pojedina godišnja doba ili vrijeme?
Da. Savjetujem jače boje za jesen i zimu, a u proljeće i ljeto svjetlijim tonovima treba prošarati srednji sloj kose i vrhove. To je ono što i priroda čini kosi, a volim koristiti boje koje će odražavati prirodu.



Najteže je 'pogoditi' svijetloplave i hladne pepeljaste nijanse
Postoje li neka pravila što trebamo činiti ili ne činiti s kosom kako starimo?
Svaka pojedina boje kose može odgovarati svakoj dobi, dok god žena tu boju 'podržava' odgovarajućim make-upom i odjećom. Jedina stvar koju s godinama treba početi izbjegavati jest crna boja. Tamnosmeđa je bolji izbor jer izgleda puno uvjerljivije i mekše.

Nezaobilazna pravila
Ako nikada niste bojili kosu kod kuće, krenite pomalo. Uvijek možete napraviti test na području ispred uha ili tik uz liniju kose, što će vam omogućiti da vidite rezultate bojenja. Žene koje se odlično snalaze u bojenju kose kod kuće počele su od bojenja dijelova sa sijedim vlasima ili od jednostavnog nijansiranja. Samo odredite nijansu, a bojenjem kose dobit ćete bolju, samo malo tamniju, svjetliju, topliju ili crveniju. Ako vam je kosa duga ili srednje dužine, možete pokušati obojiti tek nekoliko pramenova oko svakog uha za još bolji dojam.

Kad bismo trebali bojiti kosu u salonu, a kad to možemo učiniti i kod kuće?
U redu je činiti to kod kuće onda kad bojite samo dvije do tri nijanse svjetlije ili tamnije nego što je vaša prirodna boja kose, ali i ako samo održavate sijede između posjeta salonu. U salon treba odlaziti za veće promjene boje.

Koje su boje za kosu sada u trendu?
Trendovi u bojenju kose pojavljuju se i nestaju, a ono u što čvrsto vjerujem jest da je najbolji trend ono što izgleda najljepše i pomaže da se osjećate odlično, kaže Lorri Goddard, Avonova stručnjakinja za bojenje kose. Trenutačno su popularne višedimenzionalne smeđe koje kao da tinjaju, intenzivne crvene koje pokrivaju ljestvicu od boje jagode do bogate kestenjaste, kao i sjajne, zdrave plave.

Postoje li neke boje kose koje je jednostavnije dobiti kod kuće od drugih? Je li moguće postići ombre?
Bogate smeđe nijanse, srednje karamela plava i crvene nijanse je lakše dobiti kod kuće. Moguće je postići i ombre, ali morate biti iskusniji u bojenju kose.


Koji je najjednostavniji, a najučinkovitiji način za samostalno nanošenje boje?

1.Prva stvar – nabavite trodijelno zrcalo da biste se mogli vidjeti sa strane i iza dok nanosite boju.
2.Kosu podijelite, zatim pričvrstite gornju polovicu kose visoko gore, a donju polovicu niže, ali ne točno na potiljak.
3.Ako imate gustu kremu ili vazelin, nanesite duž linije kose da biste spriječili mrlje na koži.
4.Nanosite boju od potiljka i oko linije kose.
5.Pobrinite se da vam je pri ruci i ručnik da biste mogli obrisati rukavice svaki put kad uzimate novi pramen kose. Na taj način ćete spriječiti kamuflažni točkasti efekt na nižim dijelovima kose.
6.Krenite odozdo, a završite s područjem koje uokviruje lice, jer je najosjetljivije pa će i brže primiti boju.

Kako kosu obojiti dvije do tri nijanse svjetlije?
Pravilo je zadržati se u okviru dvije nijanse tamnije ili svjetlije od trenutne boje kose. Sve više od toga je zapravo pokušaj koji neće naići na dobre rezultate. No ukoliko svejedno želite tri ili više nijansi svjetliju ili tamniju kosu, treba napraviti tzv. strand test – odnosno negdje na zatiljku naći pramen kose i obojiti ga u željenu boju. Konačni ishod će ujedno ovisiti i o tome koliko ste iskusni u nanošenju boje u svom domu. Ukoliko ste početnica ili želite uistinu dramatičnu promjenu, posjetite profesionalnog frizera te potom samostalno održavajte boju. Isto tako, treba imati na umu da dramatična promjena boje kose za sobom povlači i promjene u make-upu, pogotovo nijansi podloge, pudera u prahu i rumenila.

Trendovi u bojenju kose

'Jedno pravilo koje uvijek vrijedi svugdje u svijetu jest da bi boje kose trebale biti svjetlije u proljeće i ljeto, a bogatije i jače tijekom jeseni i zime. Trend koji prakticiram u salonu i na terenu je prošaranost kose bogatim bojama. Živimo u kulturi temeljenoj na trendovima koje određuju poznati, a fanovi ih vjerno prate. Platinasta plavuša neće inspirirati nekoga tko teži prirodnijem izgledu, bez obzira koliko je izvrsna boja. Ona mora odgovarati osobnosti i stilu', savjetuje Lorri Goddard.

Koje je nijanse najteže pogoditi?
Definitivno svijetloplave i hladne pepeljaste nijanse. I to većinom kad je riječ o dramatičnim promjenama – onima koje premašuju pravilo o dvije nijanse.

Koje je nijanse najteže održavati?
Riječ je o crvenim nijansama. Crvenu zovem ironičnom molekulom jer je riječ o boji koju je najteže zadržati na kosi – izblijedi čak i kad je riječ o prirodnim crvenokosim ženama – a i najteže ju je zamijeniti nekom drugom bojom. Ukoliko se odlučujete za crvenu boju kose, budite svjesni da vas čeka redovito održavanje.

O čemu treba razmisliti prije dramatične promjene boje kose?

Treba voditi brigu o raspoloživom vremenu i financijskim sredstvima. Drastična promjena gotovo uvijek zahtijeva redovitije održavanje boje.

Savjeti prema nijansama:
Plava – nemojte svaki put nanositi boju na vrhove. Zato pri ispiranju boje podignite krajeve rukom da ne bi došli u doticaj s bojom s tjemena. Ovu tehniku koristim pri svakom bojenju.
Crvena – svaki put na vrhove kose nanesite boju. Za prekrivanje sijedih isprobajte crvenkaste nijanse koje završavaju s .4 za prirodniji rezultat.
Smeđa – nemojte boju svaki put nanositi na vrhove. Također, izbjegavajte pepeljaste nijanse. Prednost dajte bojama sa zlatnim tonovima koji će izgledati prirodnije i ujedno vam osigurati sjaj.
Crna – nemojte boju svaki put nanositi na vrhove i, svakako, nakon što završite s bojenjem, starim mokrim ručnikom obrišite kožu do linije kose, uši i vrat.

Lorrini osnovni savjeti za uspješno bojenje kose:
- za najbolje rezultate zadržite se u okviru dvije nijanse tamnije ili svjetlije od trenutne boje kose
- za najbolji rezultat slijedite svaki od tri koraka u sustavu Avon Advance Techniques
- ne zaboravite na tretman Color Protection Lock-in za njegu kose nakon bojenja
- pod prekrijte tkaninom ili starim novinama (zapamtite, ne plastikom!)
- raščešljajte kosu prije nanošenja boje
- nanesite hidratantnu kremu na kožu uz liniju kose da biste izbjegli mrlje
- boju na kosi nemojte držati dulje ili kraće od preporučenog vremena
- za bojenje obucite košulju sa zakopčavanjem s prednje strane da biste izbjegli skidanje majice preko glave
- soda bikarbona i Avonov šampon za volumen mogu vam pomoći ukoliko smatrate da vam je boja ipak nešto previše tamna – pomiješajte 125 ml šampona i dvije čajne žličice sode bikarbone i umasirajte u kosu te isperite
- ukoliko imate gustu i/ili suhu kosu, pripremite dva pakiranja boje.