TEN BEZ MANE

Kako se riješiti akni u zreloj dobi?

27.08.2012 u 09:38

Bionic
Reading

Užas, ten vam izgleda gore na pragu 30-ih nego kad ste bile tinejdžerice! Bez panike, evo kako ga možete dovesti u red

Glavni razlozi zbog kojih žene na prijelazu iz 20-ih u 30-e, a zatim i u menopauzi, imaju problema s tenom su, naravno, stres i hormonalna neravnoteža. Kako se s godinama razina estrogena smanjuje, izaziva pojačano lučenja sebuma koji, pak, uzrokuje akne.

Najčešći izvanjski uzročnici akni i prištića su nečisti prsti i pribor za šminku (četkice i spužvice perite svaki tjedan), mobiteli prepuni bakterija (svaki dan ih prebrišite antiseptičkom maramicom ili blazinicom namočenom alkoholom), neprimjerena komedogena kozmetika (začepljuje pore i izaziva nastanak mitesera)…

Kako da ih sami svladate? Zaboravite na zubne paste jer sadrže fluoride i ostale agresivne sastojke koji će dodatno rasplamsati upalu.

Po uzoru na neinvazivne pilinge u dermatološkim ordinacijama, francuski dermokozmetički brend Vichy osmislio je nekomedogenu liniju Normaderm za njegu lica sklonog aknama i ostalim nepravilnostima. Brojni proizvodi iz te linije se temelje na salicilnoj i glikolnoj kiselini koje potiču ljuštenje stanica. Time se obnavlja površinski sloj kože, oslobađaju se začepljene pore i uklanjaju ožiljci od akni.

Za vrlo osjetljivu kožu licu sklonu burnim reakcijama na sve i svašta njemački kozmetički brend Eucerin lansirao je bogatu liniju Dermo Pruifyer na bazi mliječne kiseline koja djeluje na folikule žlijezda lojnica i sprečava nastanak prištića i akni.

Kvalitetne korektore naći ćete u navedenim linijama Vichyja i Eucerina, ali i u ponudi 'apotekarskog' brenda Coverderm.

Od pomoći u kamufliranju problema su i famozne BB kreme, poput nove L'Oréal Paris Nude Magique, i primeri ili baze za make-up ciljano namijenjene vlasnicima masnog tena sklonog aknama, kao što je Murad Skin Perfecting Primer.