MITOVI O SUNČANJU

Najčešće zablude o zaštiti kože

09.07.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Koža je veliko zlopamtilo. Ne dopustite joj, pogotovo onoj najosjetljivijoj i najizloženijoj, na licu, da vam se sveti borama i mrljama

Mit: sunčanje je štetno i treba ga izbjegavati
Istina: sunčanje je potrebno radi sinteze vitamina D i kalcifikacije, ali postaje štetno ako se upražnjava u razdoblju od 11 do 17 sati i ako se ne sunčamo pod zaštitnim slojem pouzdane kreme. U protivnom, prvo će nas 'spaliti' UVB zračenje, što je akronim za 'ultraviolet burning', ultraljubičaste zrake koje izazivaju opekline. Akronim UVA dolazi od 'ultraviolet ageing' i odnosi se na UV zrake koje u dubljim slojevima kože ubrzavaju nastanak bora.
Odnedavno je u fokusu i štetnost infracrvenog zračenja, od kojeg štite proizvodi iz linije monegaškog kozmetičkog stručnjaka Lancaster Sun Beauty.

Mit: što je veći SPF, koža je bolje zaštićena

Istina: jedna od najčešćih zabluda vezana je uz famozni SPF ('sun protection factor') ili faktor zaštite. Kako već nakon 20-ak minuta sunčanja koža pocrveni pod utjecajem UVB zraka, SPF naveden na pakiranju pokazuje koliko se dugo možemo sunčati da ne izgorimo (taj broj valja pomnožiti sa 20 minuta). Od UVA zračenja štite drugi tipovi filtra, poput mexoryla.
Srećom, gotovo da više nema zaštitnog sredstva koje na ambalaži nema široku zaštitu ('broad spectrum'), poput zaštitnog stika za usne i ostale osjetljive dijelove iz linije Vichy Capital Soleil. Tu su i anti-age kreme s visokim zaštitnim faktorom Olival, Afrodita Sun Care i Caudalie Soleil Divin.

Mit: zaštita mi treba samo na ljetovanju

Istina: čak i ako ćete ljeto provesti radeći u gradu ili sjedeći u hladu na kavama, ne zaboravite da se UV zrake probijaju kroz oblake i staklo i da se reflektiraju od površina.
Za vlasnice osjetljivog tena i/ili suhe kože sklone burnim reakcijama na sunce kreirana je tonirana krema s najvišom zaštitom iz linije Eucerin Sun.