POD POVEĆALOM

Kako pravilno njegovati kožu s aknama

28.05.2012 u 10:14

Bionic
Reading

Dolaskom sunčanih proljetnih dana, svi se zimski nedostaci na koži vide kao da su pod povećalom, a ni proljeće svojom prevrtljivom prirodom nimalo je ne štedi od nepovoljnih vanjskih utjecaja

Stoga je upravo sada koži neophodno potrebna pomoć u rješavanju nagomilanih nedostataka kao i obnovi njezinih vitalnih funkcija da pred ljeto zasja. Potrebu za obnovom i vitalnom 'injekcijom' imaju svi tipovi kože, ali posebno problematični i nečisti, jer su sami po sebi više podložni negativnim utjecajima okoline.

Zimska prehrana i dulji boravak u zatvorenim prostorima, s jedne strane te ekstremni vanjski utjecaji s druge strane, uzrokuju promjene koje na problematičnoj i nečistoj koži pospješuje pojavu akni, mitesera i prištića, a u težim slučajevima i bolne upale sve do gnojni čireva.

Ove promjene na koži nevezano za godišnje doba, uobičajeno nastaju u pubertetu i ranoj mladosti, ali nisu isključene ni nakon tridesete. U mladosti se najčešće radi o hormonalnom poremećaju, a u odrasloj dobi, iznad tridesete, uzrok je uglavnom stres, loša prehrana, nerijetko i korištenje nekih lijekova. Kožne izlučevine, masnoća i znoj, na površini kože čine emulziju koja je idealna podloga za razvoj različite mikroflore bakterijskog ili gljivičnog podrijetla, koji u težim slučajevima, posebno kod proširenih pora, prodiru u dublje slojeve kože pa dolazi ozbiljnih posljedica koje se dugotrajno liječe.

Miteseri i akne, vršci folikula, začepljuju pore pa mikroflora zatvorena u dubini kože izaziva bolne i ružne upale, od površinskih prištića do gnojnih potkožnih čireva, koje je sve teže suzbiti ako se problem sustavno ne rješava. Mladenačke sujedice, prištići i bubuljice brže se i lakše rješavaju od onih nastalih u zrelijoj dobi, ali oba slučaja zahtijevaju pomnu njegu kako bi se izbjegla bolna i ružna upalna stanja.

Poznato je da prirodno masnija koža ostaje dulje glatka i bez boraali ako se upale zaredaju, ružni ožiljci i mrlje koji ostaju nakon neuspjelih kozmetičkih tretmana narušavaju meki i zategnuti izgled kože u kasnijim godinama života. Stoga masna, nečista i problematična koža sklona prištićima, upalama i aknama zahtijeva pažljiv tretman od najranije mladosti, ako je potrebno u akutnim slučajevima i liječničku intervenciju kako bi se kasnije izbjegle drastične kemijske ili kirurške metode.

Mladenačke sujedice, prištići i bubuljice brže se i lakše rješavaju od onih nastalih u zrelijoj dobi

Pogrešno je vjerovanje da ovaj tip kože treba sustavno 'isušivati'. Naprotiv, za regulaciju prirodno pojačanog samoomašćivanja kože, kako bi se ono postupno smanjivalo, potrebno je koristiti preparate koji u svom sastavu imaju i neko od blagih, nezasićenih biljnih ulja poput avokada ili pšeničnih klica, bogatih vitaminima A, B i E. Tako će koža sklona pojačanom izlučivanju masnoće postupno 'posustajati', jer će dio kvalitetne masnoće nadoknaditi izvana,savjetuje Zdenka Kolić Kocmur, mr.ph. Bolje je izbjegavati kozmetičke pripravke na osnovi agresivnih kemijskih sastojaka poput AHA kiselina i alkohola koji će isušivanjem samo privremeno riješiti problem dok će istovremeno narušiti prirodni hidrolipidni balans kože te ubrzo postići kontraefekt pojačanog izlučivanja sebuma te dodatno iziritirati već ionako osjetljivu i nadraženu kožu.

Najbolja prevencija i suzbijanje ovih problema, dok još nisu zaredala patogena stanja, kontinuirani je tretman s prirodnim kozmetičkim proizvodima na osnovi pomno odabranih kombinacija prirodnih biljno vitaminskih sastojaka, koje koža prepoznaje, upija i koristi za sanaciju upalnih stanja, ali i za kontinuiranu obnovu vitalnih funkcija.

Primjerice, snažno antiseptičko djelovanje ima esencijalno ulje čajevca, koje je i medicinski dokazano u vrlo uspješnom rješavanju akni i gnojnih prištića prirodnim putem, posebice u kombinaciji s prirodnim eteričnim uljima i ekstraktima sličnog djelovanja poput tormentile i nevena koji dodatno snažno hidratiziraju kožu.

Vitamin C vrlo je poželjan u pripravcima za masnu, nečistu i problematičnu kožu,
jača potkožno vezivno tkivo, učvršćuje kolagen i obnavlja epitel, čime se ujedno smanjuju pore i sprečava ulaz patogenih tvari u dubinu kože. Osim toga vrhunski je antioksidant i izvanredno čisti kožu. Za pravilnu njegu problematičnih masnijih tipova kože također je vrlo važno koristiti kozmetiku slična sastava i izbjegavati kombinacije blagih i agresivnih preparata istovremeno.

Prirodna kozmetička linija za njegu lica CLASSIC u svom asortimanu ima dva preparata podešena upravo za posve bezopasnu njegu masne, nečiste i problematične kože, sklone aknama, miteserima, prištićima i upalama, a njih možete osvojiti ovdje.