DOBRE I LOŠE STRANE

Jeste li razmišljali o trajnoj šminki?

11.05.2012 u 09:27

Bionic
Reading

Ulaganje u trajni make up ženama se vrati uštedom na kozmetici i vremenu. Važno je odabrati salon s preporukom i paziti na higijenske standarde

Jutro bez gužve u kupaonici, nanošenja pudera, tekućeg, u prahu, izvlačenja crte tušem, maskare, ruža... Čini vam se nemogućim? Moguće je da vaše jutarnje uređivanje ne traje dulje od tuširanja i nanošenja kreme na lice, a navečer nema maramica, sredstava za skidanje šminke, trljanja... Potvrđuju to iskustva žena koje su isprobale sve modernije metode trajnog

make upa – od uređivanja obrva, definiranja obruba usana pa do ugradnje ekstenzija na rijetke ili kratke trepavice. Trajni make up ili mikropigmentacija uvelike je slična tetovaži – pigmenti boje pomoću iglica utiskuju se u gornji sloj kože koja ostaje trajno pigmentirana.

Zbogom razlivenom tušu

Razliveni tuš ili razmazana maskara odlaze u prošlost. No i ova metoda, kao i svaki dugoročni postupak, ima svoje dobre i loše strane. Ma koliko bezbolno bilo nanošenje, trajni make up teško je i bolno ukloniti, a i cijene tretmana poprilično su visoke. Nuspojave su vrlo rijetke, no iritacija kratko traje. Porečanka Vesna Janko Finderle vrlo je zadovoljna trajnim make upom koji joj je napravila kozmetičarka iz Umaga.

'Čupajući godinama sama obrve, nastale su mi praznine pa sam odlučila posjetiti profesionalni salon u Umagu. Kozmetičarka mi je olovkom iscrtala obrve kakve sam željela i potom ih popunila bojom. Postupak, nalik finom tetoviranju, posve je bezbolan i sitnom iglom se pod kožu aplicira pigment. Nisam odabrala crnu da kontrast ne bi bio prevelik, nego tamnosmeđu. Prvih dana su mi obrve bile nijansu pretamne, njegovala sam ih kremom na bazi antibiotika i vrlo brzo mi se koža oporavila. No sada, nakon mjesec dana, čini mi se da su malo i preblijede', zadovoljna je Vesna. Planira ih kroz neko vrijeme ponovno potamniti.

Dlaka na dlaku, ne čuperci

Postupak je isti i za popravljanje konture usana jer se pigmentom, uz malo lokalne anestezije, iscrtava obris. Žene najčešće biraju nježne tonove najsličnije tonu usana kako kontrast ne bi bio prevelik, a odlučuju se i za cjelokupno toniranje usana.

O zavodljivom pogledu ispod trepavica sve zna Sanja Konjević iz zagrebačkog salona Catharzis. Ona je među najtraženijim kozmetičarkama koje ugrađuju ekstenzije trepavica i time se bavi posljednjih sedam godina. Na svaku trepavicu lijepi nastavak medicinskim ljepilom, a ekstenzija raste s prirodnom trepavicom i prati njezin životni vijek koji je do pet tjedana.

'Na svako se oko lijepi od 50 do 90 trepavica, ovisno o obliku, a obnavljaju se jednom mjesečno', objašnjava Sanja, koja sa svakom klijenticom provede oko tri sata na prvom postavljanju, a po dva sata na održavanju.



Obrve - pravilne i tamne
Ispunjavanje praznina nastalih višegodišnjim stihijskim čupanjem te definiranje oblika. Oprez, tijekom ljeta boja bi mogla posvijetliti pa ih zaštitite.

Usne - pune i tonirane Iscrtavanjem kontura usana može se popraviti njihov prirodni oblik. Žene se često, nakon obruba, odlučuju za toniranje cijelih usana, koje izgledaju punije.

Nokti - dva tjedna mira Trajni lak zamjenjuje geliranje, posebno kod žena koje ne vole izrazito duge i oslikane nokte, a koji više nisu u trendu. Ova metoda jamči dva tjedna urednih ruku bez oštećenja nokata

Trepavice - duge i zavodljive Birajte ugradnju ekstenzija u provjerenim salonima gdje lijepe po jedan nastavak na svaku dlačicu. Postupak je to koji traje nekoliko sati, no vrijedi svake kune, tim više što možete zaboraviti na maskaru, razmazivanje, skidanje... Prva ugradnja je oko 800 kuna, a održavanje oko 250.