MIRISNE DILEME

Koji novi proljetni parfem odabrati

09.03.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Uz toliko novih cvjetnih koktela u parfumerijama svakome bi se moglo zavrtjeti u glavi. Obratite pažnju na famozne florijentale

Cvjetni parfemi usred proljeća?! Ništa neobično, pomislit ćete, pa oni su jedna od glavnih parfemskih porodica na kojoj je izgrađen čitav mirisni univerzum. No pogriješit ćete ako proljetne novitete naprečac otpišete. Prvo ih dobro pomirišite pa im onda 'sudite'.

Jeste li primijetili da se cvjetni kokteli posljednjih sezona pojavljuju u sve intenzivnijim mirisnim kombinacijama? Između teških zimskih i poslovično prozračnih ljetnih parfema kao da nestaju granice. Famozni florijentali postali su uobičajen izbor i u tople mjesece.

Upravo je takav i premijerni miris kolumbijske pjevačice Shakire, čiji S by Shakira osvaja melodičnim i energičnim notama. Svježi citrusi i esencije breskve iz gornje note skladno se isprepleću s esencijama jasmina, gardenije i cimeta u srednjoj, dok donju notu ili bazu čine orijentalne esencije sandalovine, jantara, vanilije i mošusa.

Istoj kategoriji popularnih florijentala pripada i toaletna varijanta mirisa Jimmy Choo, prvog nasljednika parfemske vode koju je Tamara Mellon, vlasnica ovog luksuznog brenda cipela, lansirala prošle godine. Za razliku od Shakirinog mirisa, toplinu Jimmyjevom cvjetnom buketu daje drvenasta baza.

Talijanski dizajner koji više od 40 godina plijeni izazovnim modnim kreacijama lansirao je istoimeni parfem Roberto Cavalli koji podjednako osvaja raskošnom bočicom i naglašenim cvjetnim i začinskim esencijama.

Iz kategorije prozračnih cvjetnih mirisa koje doživljavamo kao tradicionalne glasnike proljeća izdvajamo 'zelenu' varijantu mirisa ruže Chloé L'Eau de Chloé, svakako obratite pažnju na infuziju zelenog čaja i trešnjina cvijeta u novom Elizabeth Arden Green Tea Cherry Blossom i na elegantni Calvin Klein Sheer Beauty.