KOZMETIČKE OSNOVE

Kako i čime temeljito očistiti lice

30.01.2012 u 08:28

Bionic
Reading

Čistoća je pola zdravlja, a čista i zdrava koža 90 posto dobrog izgleda. Preostalih 10 posto obično ovisi o korektoru

Prirodni eksfolijacijski proces, poznat kao keratinizacija ili orožavanje, traje oko 28 dana, koliko je potrebno stanicama kože, keratinocitima, da se iz donjeg dijela epiderme probiju na površinu, gdje se pretvaraju u odumrle stanice. Zapušten i 'umoran' izgled kože koja ne može 'disati' pod nakupinama 'odsluženih' stanica, izvanjskih nečistoća i izlučenog sebuma uklanjamo pilingom.

Kozmetička je industrija razvila sijaset eksfolijacijskih tehnika. Najčešći su preparati za mehaničkih piling na bazi sitnih čestica, poput Niveine '3u1' kreme za čišćenje lica ili najnovijeg hita Tri-Active iz Vichyjeve linije Normaderm za njegu problematične i masne kože. Sjaj i tonus isušenoj koži tijela vratit će Kozmova piling krema domaće proizvodnje na bazi prirodnih sastojaka marelice i masline.

Mnogo zahtjevnije i znatno učinkovitije kemijske pilinge i mikrodermoabrazije najbolje je prepustiti dermatolozima jer nestručno 'rukovanje' u kućnoj radinosti može izazvati više štete nego koristi.

Onima s vrlo osjetljivom, suhom i problematičnom kožom prvenstveno se savjetuje konzultiranje s dermatologom oko načina i učestalosti pilinga jer bi mogao biti kontraindiciran.

Supernježno dnevno i jutarnje čišćenje lica omogućuju hipoalergene pjene i hidratantni losioni, recimo oni iz Douglasove linije Venus ili Eucerinove linije Dermato Clean. Odabirom micelarne otopine, La Roche- Posayeve ili one iz Oriflameove linije Diamond Cellular, izbjeći ćete iritaciju kože, pogotovo u području oko očiju.

Sitna nezadovoljstva zbog diskoloracija, prištića i sličnih kožnih ispada izbrišite 'medicinskim' korektorom, poput onog iz Muradove linije Hybrids ili Eucerinovim stikom iz linije Dermo Purifyer.