S.O.S. TRETMANI

Kako se riješiti peruti i masne kose

13.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Perutanje, pretjerano mašćenje ili svrbež vlasišta, baš kao i lomljiva i isušena vlas sklona ispadanju ne događa se nekom drugom…

Malo je sretnika koji se mogu pohvaliti urednim i zdravim stanjem na glavi. Procjenjuje se da svaki drugi muškarac i svaka treća Europljanka imaju problema s perutanjem vlasišta, koje je nerijetko povezano s peckanjem i znatno neugodnijim svrbežom 'skalpa'. Zbog narušene ravnoteže vlasišta dolazi do iritacija i pojave suhe ili masne peruti, koja je posljedica izlučivanja viška sebuma. Dermokozmetički brend La Roche-Posay razvio je čitavu liniju šampona Kerium namijenjenih rješavanju svake vrsti peruti.

Stresnom životnom stilu i neuravnoteženoj prehrani u kombinaciji s hormonskim poremećajima možemo 'zahvaliti' na činjenici da ispadanje kose više nije samo muški problem. 'Apotekarske' linije proizvoda koje nude ciljane tretmane za poticanje rasta kose (i za nju i za njega) su Krkin Fitoval i Vichyjev Dercos Aminexil Pro.

Suha, krhka i beživotna vlas najčešći je problem žena koje redovito boje kosu i dodatno je isušuju 'peglanjem'. Američki frizeri tom problemu doskaču tako da izbjegavaju šamponiranje i dodatno isušivanje kose, nego je peru regeneratorima bez silikona. Stanovnice Starog kontinenta i tako ne šamponiraju kosu svaki dan (čemu je sklona većina Amerikanki).

Radije koriste bogate maske, poput Deep Repair Masque američkog brenda prirodne kozmetike Macadamia Natural Oil. Dobro je znati da je Nivea, naš vjerni kozmetički saveznik posljednjih 100 godina, lansirala liniju za intenzivnu njegu kose u zimskim uvjetima, Intense Repair.

Vlasnicama masne kose, koja može biti posljedica stresa, neuravnotežene prehrane ili neumjerene upotrebe proizvoda za oblikovanje, savjetuje se nježno šamponiranje, recimo Eucerinovim šamponom pH5, koji će stabilizirati prirodni kiseli zaštitni sloj vlasišta.