SVE ČEŠĆE BIZARNOSTI

Koliko se fotografije doista fotošopiraju?

23.12.2011 u 10:02

Bionic
Reading

U vremenu kada je Photoshop jako rasprostranjen, sve je više slučajeva digitalno retuširanih fotografija koje se povlače s tržišta, no usprkos tomu, velik broj fotografa i oglašivača tvrdi da sve rade u okviru pravila te da fotografije minimalno dorađuju

Nedavno je CoverGirlu naređeno da ukloni fotografiju modela s dugim i gustim trepavicama pokraj koje je malim slovima pisalo da je slika digitalno obrađena. Premda smo u posljednje vrijeme svjedoci brojnih fotografija na kojima modelima nedostaje po koji dio tijela ili im je pretjerano stanjen struk, mnogi fotografi i oni koji obrađuju fotografije tvrde da sve rade unutar pravila. Stranica Fashionista u razgovoru s osobama koje obrađuju fotografije odlučila je saznati istinu.

'Modele ne činimo puno mršavijima no što jesu. Možda stanjimo koji rub, ovisno iz kojega kuta je fotografiran model', kaže jedna od osoba koja radi na obradi fotografija. Iako nitko ne želi biti prevaren, potrošači s druge strane očekuju određenu dozu savršenosti koju se može postići samo retuširanjem. Sivo područje fotografije je oglašavanje, a to potvrđuje i jedna osoba koja priznaje da je morala fotografiju Rihanne potpuno promijeniti.

No nisu svi retuširani. 'Iskreno, neki modeli u stvarnosti doista izgledaju kao i na fotografijama', kaže jedan od sugovornika. Možda je ono što najviše zabrinjava to da fotografi više ne ulažu toliko truda, jer znaju da se sve poslije može popraviti digitalno u programu za obradu.

Većina čitatelja ni ne zna da su fotografije bile uređivane prije nego što su došle u njihove ruke. Retuširanje fotografije već je toliko uzelo zamaha da je sveprisutno u svakoj fotografiji. No katastrofe iz Photoshopa teško prolaze nezamijećeno, pa su tako pažnju privukle i na Vogue koji je objavio fotografiju Amber Vallette koja je ostala bez noge. Greške su česte na dnevnoj bazi, poput Bloomingdalesovih modela bez kuka i djevojke na naslovnici turskog Voguea ravnih grudi i lišene dekoltea.