BRZINSKA NJEGA

Kako pripremiti kosu za najluđu noć u godini

23.12.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Krajnji je čas da svoju oštećenu vlas i osjetljivo vlasište temeljito pripremite za svečane frizure uoči skorih blagdana

Prije nekoliko godina u frizerske salone na mala su vrata počeli ulaziti veliki brendovi za njegu kose na bazi dragocjenih ulja. Jedva smo dočekali da se i na našem tržištu pojavi globalno popularna linija Moroccanoil. U čemu je tajna njegove kvalitete? Osnovni sastojak mu je arganovo ulje dobiveno iz orašastih plodova vrlo rijetkog drveta koje raste samo u jednom dijelu Maroka (otud i naziv).

Zatim je u salone stigao još jedan favorit za njegu kose koji se također ponosi prirodnim sastojcima, famozni brend MacadamiaNatural Oil. Kao što mu ime kaže, njegov osnovni sastojak je ulje makadamija (a sadrži i arganovo ulje). I ulje makadamije ima vrlo egzotično porijeklo. Također se dobiva od orašastog ploda, ali raste na sasvim drugom kraju svijeta, u Australiji. Kao što su se nomadska plemena Berbera tisućama godina njegovala i liječila svojim 'tekućim zlatom', tako su Aboridžini koristili ljekovite'derivate' makadamije. Oba ulja bogata su esencijalnim masnim kiselinama koje na prirodan način štite vlasište, obnavljaju oštećeno vlakno, kosu čine svilenkasto mekom i sjajnom.

Ubrzo su i veliki frizerski brendovi lansirali miomirisna ulja za njegu oštećene, suhe i krhke vlasi, koja istodobno blagotvorno djeluju i na osjetljivija vlasišta sve podložnija stresu, odnosno ispadanju vlasi, perutanju, crvenilu i svrbežu. Francuski stručnjaci za profesionalnu njegu kose u frizerskim salonima imaju svoje dobitne koktele: Kérastaseov Elixir Ultime sadrži čak četiri vrste hranjivih ulja za 'kroćenje' kose, dok Mythic Oil L'Oréal Professionnela to čini uz pomoć ulja avokada i grožđa. Čarobno ulje njemačkog mahera, Schwarzkopf BC Oil Miracle, olakšava njegu i oblikovanje kose, čini je sjajnom i mirisnom.