POPULARNE 50 GODINA

Najljepše parfemske bočice na svijetu

28.10.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Koje su to dizajnerske uspješnice posljednjih 50-ak godina stekle takvu popularnost da su postale opća mjesta pop-kulture

Nakon Drugog svjetskog rata dominantni igrači modno-parfemske industrije, poput Chanela, Diora Nine Ricci, već su bili postavili su 'pravila' igre. Parfemi, bočice i čitav popratni marketing odražavali su njihov aristokratski ukus, besprijekornu eleganciju i stil lišen 'niskih strasti'. Ne zadugo!

Što zbog slobodarskog utjecaja hipi pokreta, što zbog osamostaljenja od modne kuće njegova 'učitelja' Diora, dizajnerske kreacije Yves Saint Laurenta tijekom 60-ih postale su mnogo 'svjetovnije' i demokratičnije. Revoluciju kakvu je izazvao u modi svojom prvom prêt-à-porter kolekcijom i ženskim smokingom, YSL je u parfemskom biznisu postigao 1977. lansiranjem Opiuma.

Od kontroverznog 'orijentalno-drogeraškog' mirisa do smećkaste bočice, zapravo stilizirane škrinjice u kakvoj su Azijci držali opijum, i lascivne kampanje s razgolićenim modelom… Sve u vezi s Opiumom bilo je nabijeno seksom. Za tadašnju parfemsku industriju i dežurne dušobrižnike to je bilo krajnje uvredljivo. Za žene oslobađajuće; Opium se prodavao kao lud.

No za pravu demokratizaciju parfema odgovoran je drugi francuski kreator. Modna kuća Cacharel lansirala je 1978. Anaïs Anaïs, prvi lagani cvjetno-citrusni miris ciljano kreiran za mlade žene i djevojke koje dotad nisu imale izbora nego koristiti teške parfeme često zasićene pačulijem. Što je najvažnije, bio je to prvi dizajnerski parfem po pristupačnoj cijeni!

Ploveći na valu seksualne revolucije, Cacharelov miris imenom je aludirao na Anaïs Nin, provokativnu spisateljicu erotske proze i ljubavnicu podjednako kontroverznog pisca Henryja Millera. Nevinu senzualnost jednostavne bijele bočice pratila je intrigantna kampanja s 'lolitastim' modelima koja je igrala na bijes javnosti i oduševljenje mlađe publike. Uspješno! Do početka 80-ih Anaïs Anaïs je bio najprodavaniji miris na svijetu i prvi koji je inicirao djevojke u svijet odraslih. Danas tu ulogu imaju Cacharelovi Amor Amor Noa