LJEPOTA IMA CIJENU

Koji su kozmetički tretmani opasni po vaše zdravlje?

30.08.2011 u 09:22

Bionic
Reading

Izašli ste iz salona ljepši, ali ne i zdraviji? Stoga stručnjaci upozoravaju da pazite kakav salon posjećujete kako ne biste zaradili gljivične i virusne infekcije, opekline, trajne ožiljke

Posjet kozmetičkom salonu znači relaksaciju i uljepšavanje – ništa ne daje bolji osjećaj od ugodne masaža lica ili pedikure. Manje opuštaju činjenice koje upozoravaju na rizike po vaše zdravlje, koji uključuju gljivične infekcije,

celulitis, ožiljke i napokon, povećan rizik od karcinoma, upozorava Huffington Post navodeći popularne tretmane u kozmetičkim salonima koji mogu biti opasni po zdravlje. Bez panike, evo kako možete izbjeći najčešće probleme i izaći iz kozmetičkog salona lijepi, ali i ne manje zdravi.

Pedikura

Možda ćete manje opušteno listati časopis dok sjedite na pedikuri. Ovaj tretman u nehigijenskim uvjetima može dovesti do virusnih infekcija (kao što su bradavice), bakterijskih infekcije koji su posljedica urasta noktiju ili gljivične infekcije na koži i noktima. Iako neki saloni provode strožu higijenu nego ostali, Huffington Post predlaže da ponesete vlastitu opremu koja uključuje kliješta za zanoktice, škare i turpijicu za nokte, grickalicu i, najvažnije, strugalicu za stopala koja je, navodno, jedna od najprljavijih stvari u salonima. U salon se pokušajte naručiti na početku radnog dana, prije nego što je desetak pari nogu natapalo svoja stopala u bazenima. Uostalom, tada su pedikerke manje umorne, pa je mogućnost greške manja. Izbjegavajte dane kad saloni imaju 'happy hour' jer tada više klijenata prolazi kroz salon, pa je mogućnost infekcija veća.

Također, oduprite se napasti da natapate noge predugo jer su bazeni prava septička jama. Savjetuje se i da preskočite britvice koje gule zadebljanja na koži jer tako možete istrugati kožu do slojeva koji nikada ne bi trebali biti nezaštićeni, što može dovesti do trajnih ožiljaka na stopalima. Umjesto toga, svakog dana, dok se tuširate, prođite tvrdim kamenom po petama i sami održavajte svoja stopala lijepima i glatkima. Nemojte brijati noge 24 sata prije termina jer je svježe izbrijana koža osjetljivija na infekcije.

Nakon što su dlake skinute, vaša je koža neko vrijeme oštećena i tako manje otporna na infekcije

Nakon pedikure uskočite u japanke, a da biste bili dodatno sigurni, operite noge kad dođete kući.

Depiliranje bikini zone

Naravno, s depiliranom bikini zonom osjećat ćete se sigurnije na plaži, ali u tom se tretmanu kriju neki zdravstveni rizici. Godine 2009. država New Jersey gotovo je zabranila brazilsku depilaciju bikinija nakon što su dvije žene završile u bolnici. Uvijek postoji opasnost da ćete zadobiti opekline, povećan je rizik od bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Nakon što su dlake skinute, vaša je koža neko vrijeme oštećena i tako manje otporna na infekcije. Na brazilsku depilaciju odlazite samo u salone za koje ste sigurni da rade u gotovo savršenim higijenskim uvjetima jer su u posudi u kojoj se topi vosak možda i slojevi kože žene koja je u salonu bila prije vas. Možda s njom ipak ne biste ne biste htjeli dijeliti intimne dijelove tijela?

Depiliranje obrva

Osim što možete izaći iz salona s krivim oblikom obrva, razmislite dva puta hoćete li depilirati obrve jer ponovljeni tretmani vrućim voskom mogu dovesti do stalnog oštećenja folikule, pa dlačice mogu prestati rasti. Postoje rizici od opekline na koži, oguljene kože i infekcija nakon depilacije, kada bakterije ulaze u traumatiziranu kožu.

Koriste li kreme za akne ii bore na bazi retinoida, koža će biti osjetljivija i sklonija opeklinama. Odlazite u salone u kojima rade licencirane kozmetičarke. Nakon depilacije, inzistirajte da vam kožu namažu antibakterijskim kremama.

Čišćenje uha

Začepljene uši znaju biti iritantne i saloni imaju tretman za to: svijeće za uši otapaju vosak i čiste uho. No, stručnjaci upozoravaju da ovaj tretman može biti opasan i prouzročiti brojne probleme, od perforacije ušnog bubnjića od blokade ušnog kanala. Uho je, naime, vrlo osjetljiv organ koji se ne bi trebao tretirati u kozmetičkim salonima, upozoravaju otorinolaringolozi. Imate li začepljene uši, posjetite liječnika, a ne kozmetičarku, ma kako privlačno zvučao tretman.

Manikura

Manikure su jako opasan tretman: možete zaraditi gljivičnu ili bakterijsku infekciju koja uzrokuje stalne promjene na noktima. Držite se salona koji redovito posjećujete i izbjegavajte manikuru u šoping centrima kroz koje dnevno prolazi više klijentica.

Žene koje često idu u solarij čak će 55 posto češće oboljeti od malignog melanoma
Ne biste trebali dopustiti da vam uklone zanoktice, savjetuju dermatolozi, jer su zanoktice važan štitnik između vanjskog svijeta i vašeg tijela, pa su moguće brojne infekcije. Neka vam kozmetičarka gelom omekša zanokticu i samo je gurne prema dolje. Isti se problem može pojaviti dopustite li da vam previše skrate nokte. Znakovi infekcije uključuju natečenu i crvenu kožu, bol, bijele, žute ili crne točke između noktiju i kože te promjene u obliku noktiju. Primijetite li takve simptome, posjetite svog liječnika.

Manikura gelom

Biste li ikada poslali svoje ruke u solarij? Vjerojatno ne biste. No, kad radite dogradnju noktiju gelom, izložili ste svoje ruke snažnom zračenju UV-A zraka, što povećava rizik od karcinoma. Budite oprezni s novim metodama koje se koriste u salonima i proučite proceduru.

Čišćenje lica

Loše čišćenje lice koje obavi neupućena kozmetičarka može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima, infekcijama ili kožom koja je doslovce izgorjela. Odlazite na tretmane isključivo kod kozmetičarki koje su prošle ozbiljnu obuku i imaju certifikat. Provjerite je li sva oprema na najvišim higijenskim standardima. Kad idete na čišćenje lice, zapravo odlazite na operaciju. Zamolite kozmetičarku da ne koristi jake kemikalije, nego kemijske pilinge koji su srednje jakosti.

Solarij

Poznato je da česti odlasci u solarij ne moraju završiti blistavom i zdravom kožom. Prema podacima američkog Instituta za karcinome, žene koje često idu u solarij su čak 55 posto vjerojatnije izložene riziku od malignog melanoma. Osobe nježne i blijede kože ili one koje u obitelji imaju povijest karcinoma kože pod još su većim rizikom. Ukoliko baš morate imati tamnu kožu, radije isprobajte kreme za samotamnjenje.