VIŠE OD ZAŠTITE

Bezbrižno se prepustite čarima sunca

08.08.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Nanošenje zaštitnih krema, sprejeva i losiona dosad nam je trebala postati makinalna radnja, ali mnogi je ignoriraju. Evo zašto!

Većina ljudi zaštitu od sunca doslovce povezuje s morem. Smatraju da se kremicama trebaju mazati samo onda kad su na plaži, zanemarujući pritom jedno od osnovnih pravila zaštite pola sata prije izlaganja suncu.

U praksi to znači da popularne 'sunčače' reda radi koriste tjedan-dva tijekom ljeta i da su od proljeća do jeseni (zimu da ne spominjemo) potpuno izloženi neselektivnom UV-zračenju. Kako takvo zračenje ima kumulativni efekt, ne treba čuditi povećanje stope ozbiljnih kožnih oboljenja (s melanomom kao najgorim mogućim ishodom).

Uz to, istraživanja pokazuju da osobe koje se vrlo kratko i povremeno tijekom dana izlažu suncu, recimo, kad izlaze na pauzu za ručak, pripadaju mnogo rizičnijoj skupini nego oni koji po čitave dane rade na otvorenom.
Imajući na umu da se većini ne daju prljati ruke razmazivanjem zaštitnih proizvoda, neki su brendovi, poput Nivee ili Garniera, kreirali proizvode s popularnim 'triggerom' koji uvelike olakšava aplikaciju.

S druge strane sunčeva spektra su oni čija je koža iznimno netolerantna na UV zrake pa nemaju druge nego se od glave do pete štititi svim mogućim sredstvima da bi izbjegli iritantna crvenila, prištiće, hiperpigmentacijske mrlje i slične kožne ispade.

Osobama osjetljive kože posebno su zanimljivi hipoalergeni proizvodi kakve nude dermokozmetički brendovi koji sadrže ljekovitu vodu s (istoimenih) termalnih izvora à la Vichy ili La Roche-Posay. Kako se nabavljaju u ljekarnama, omogućuju nam dodatne konzultacije s ljekarnikom i odabir primjerene zaštite za problematičnu kožu.

Zaigrajte nagradnjaču na tportalu i osvojite preparat za zaštitu osjetljive kože od sunca iz jedne od najtraženiji linija - La Roche-Posay Anthelios XL!