ZBUNJUJUĆA KOZMETIKA

Što se ustvari nalazi u vašoj kremi?

19.03.2009 u 11:36

Bionic
Reading

Popisi sastojaka na većini kozmetičkih proizvoda redovito su kilometarski i užasno komplicirani. Toliko komplicirani da se ponekad čini da odabir prave kreme zahtijeva u najmanju ruku znanje inženjera kemije

Što ustvari stavljamo na sebe, pitanje je koje si je svatko od nas barem jednom postavio buljeći u policu s privlačnim i savršeno dizajniranim pakiranjima ženske opsesije broj jedan. Dobra krema osnova je svake kozmetičke torbice, no sastojci na koje nailazimo pri njenom odabiru uglavnom nas tjeraju da se primimo za glavu. Peptidi, kolagen, vitamini, kalcij – lista je duga i malo tko kuži što je što.

Kako bismo barem malo razjasnili što to stavljamo na sebe, donosimo vam popis najčešćih sastojaka, o kojima ovisi odabir kreme za pojedini tip kože.


Retinol i pro-retinol

Riječ je o derivatima vitamina A, koji stimuliraju stanice kože da brže proizvode kolagen i elastin, koji su pak važni za održavanje kože svježom, toniranom i elastičnom. Kreme bogate ovim sastojcima imaju antiageing efekt, smanjuju bore i idealne su za njegu kože oštećene sunčevim zrakama.

Peptidi

Spojevi koji sadrže amino-kiseline s antiageing učinkom. Sprečavaju nastanak bora i popravljaju cjelokupan izgled kože. Koža se čini glađom i elastičnijom.

Vitamin C

Osim što se uzima kao pomoć kod liječenja prehlade, vitamin C jak je antioksidans koji štiti stanice kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Vitamin C sudjeluje u sintezi kolagena, proteina koji održava kožu elastičnom. Osim u vanjskoj primjeni vitamin C ima i značajnu funkciju ako se uzima putem hrane ili dodataka prehrani – dokazano je da hrana bogata vitaminom C usporava starenje kože.

Koenzimi, peptidi, vitamini, minerali - što je za što?
Koenzim Q10

Koenzim Q10 je esencijalna, vitaminu slična tvar, topiva u mastima. Prisutnost ovog snažnog antioksidansa u kremama omogućava bolje funkcioniranje kože, što je čini zdravijom i ljepšom. Idealan je za borbu protiv bora. Prema istraživanjima, naše tijelo proizvodi dovoljno Q10 do naše tridesete godine, ali nakon toga se ta razina smanjuje.

Kolagen

Tzv. kolagen boosteri idealni su za njegu suhe, naborane i umorne kože. Nakon tridesete godine života koža lagano gubi prirodnu elastičnost i napetost, što donosi i propadanje kolagenskih vlakana. Kolagen u kremi trebao bi usporiti ove procese te povoljno djelovati na ovlaživanje kože i obnavljanje elastičnosti vezivnog tkiva.

Pro-kalcij

Derivat kalcija, koji je odgovoran za održavanje kostiju i zuba čvrstima, u kozmetičkim je preparatima namijenjen izrazito zreloj koži. Ovaj mineral, koji je s godinama sve manje prisutan u našem organizmu, ujednačava ten, a idealan je za uklanjanje staračkih mrljica koje s godinama nastaju na koži. Kreme s ovim sastojkom vrlo su intenzivne i preporučuju se osobama starije dobi.