DOKAZANO

Ljepota nije u oku već u mozgu promatrača

07.07.2011 u 13:23

Bionic
Reading

Kaže se da ljepota leži u očima promatrača. Znanstvenici su otkrili da ova tvrdnja nije daleko od istine. Nekoliko centimetara iza oka u prednjem čeonom korteksu nalazi se centar koji se aktivira kad gledamo lijepe stvari

Taj dio mozga kontrolira ono što volimo, a zanimljivo je da se ista područja mozga aktiviraju kod osjećaja mržnje. Stoga ne čudi ni izreka 'tanka je granica između ljubavi i mržnje'.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Londonu otkrili su kako se određeni dio mozga aktivira kad gledamo ili slušamo stvari koje volimo.

Stručnjak za moždane valove Semir Zeki na uzorku od 21 muškarca i žene ispitivao je što im se sviđa, a što ne. Ponudio im je 30 umjetničkih slika i slušali su 30 glazbenih kompozicija, za koje su trebali reći sviđaju li im se ili ne. Dok su gledali slike  ili slušali određene dijelove kompozicija skeniran im je mozak.

Studija objavljena u časopisu PLoS One otkrila je kako su aktivnosti u središnjem čeonom korteksu bile puno jače ukoliko su ispitanici gledali ono što vole.

Za istraživače je važno saznanje da je isti dio mozga reagirao i na slike i na glazbu, jer su postojala objašnjenja kako određeni tipovi ljepote aktiviraju različite dijelove mozga.

Zanimljivo je i kako je još jedan dio mozga, caudate nukleus, također reagirao kad su ispitanici vidjeli nešto što im se sviđa. Upravo taj dio mozga aktivira se i kada osoba razmišlja o osobi koju voli. Profesor je već ranije, također skenirajući mozak, otkrio kako je romantična ljubav slična roditeljskoj, a ujedno je dokazao kako je tanka linija između ljubavi i mržnje. Naime, dva potpuno različita osjećaja aktiviraju isto područje mozga.