ŠMINKA S FAKTOROM

Kako spriječiti bore od sunčanja

06.06.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Sunce je najveći krivac za nastanak bora, manjih i većih pjega koje se neugledno razlijevaju licem. Zaštitite ga!

Dovoljno je provesti 15-ak minuta na suncu bez zaštite pa da lice pocrveni. Ne čekajte da vas još zadesi i havarija nimalo simpatičnih mrljica jer je njihovo 'istrebljenje' mukotrpan posao. Velike 'fleke' na istaknutim dijelovima lica (čelu, jagodicama, nosu i bradi), bodu u oči i uvelike utječu na zdravlje kože. Štoviše, takve su diskoloracije jedan od osnovnih razloga zašto vas mogu percipirati starijima nego što jeste, čak i ako nemate bore!

Kako biste bili sigurni da ste učinili sve što možete da spriječite zloglasno fotostarenje, osim njegujuće ili zaštitne kreme s popularnim SPF-om (sun protection factor, zaštitni faktor), nabavite i šminku opremljenu tim poželjnim akronimom. Šminka mora sadržavati i drugi akronim, UVA, koji dolazi od 'ultraviolet aging', a u doslovnom prijevodu znači ultraljubičasto starenje. Dok UVB zrake uzrokuju opekline (ultraviolet burning) na površini, UVA zrake prodiru u dublji sloj kože izazivajući tamnjenje, ali i starenje.

U kategoriji šminke sa SPF-om najbrojniji su puderi: kremasti, kompaktni, tekući i oni u vidu toniranih krema. Gotovo da više nema pudera bez barem niskog zaštitnog faktora (SPF 10 ili 15). Najdorasliji zadatku i najprimjereniji osjetljivoj koži lica koja burno reagira na UV- zračenja svakako su oni dermokozmetičkih brendova (koje nalazimo u ljekarnama). Takav je Avèneov postojani i vodootporni kremasti puder s visokom zaštitim faktorom 50 i UVA zaštitom, koji ne sadrži parabene i parfeme, a nudi potpunu mineralnu zaštitu. Također, provjerite koristite li preparate s eteričnim uljima koja mogu pojačati hiperpigmentaciju.

Tanku i osjetljivu kožu usana zaštitite sjajilom, balzamom ili ružem koji ne mora nužno imati SPF, ali poželjno je da je opremljen UVA zaštitom, poput Rosalovih balzama LipBalm.