MIRISNI KLASICI ZA NJEGA

Kojim muškim mirisima žene ne mogu odoljeti

03.06.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Svježim muškim mirisima žene teško odolijevaju, štoviše, toliko su im sklone da ih kupuju za sebe

Posljednjih stotinjak godina odvija se dinamično nadmetanje između mirisnih nota koje bi trebale biti 'primjerene' samo muškom ili ženskom spolu. No čini se da nakon stoljetne borbe stiže doba pomirbe. Ono što je ukinulo seksističku podjelu mirisa na isključivo muške ili ženske trend je izrazito svježih muških mirisa s daškom morskog povjetarca.

Tipičan predstavnik i svojevrsni rodonačelnik toga trenda jedan je od najomiljenijih mirisa na našim prostorima Davidoff Cool Water koji suvereno vlada od 1988. (Zanimljivo je da je ženska inačica, Cool Water Woman, lansirana tek osam godina kasnije.) Zaista, tko bi mogao odoljeti osvježavajućem mirisu čije rashlađujuće morsko-slane note ostavljaju dojam da ste upravo izronili iz velikog plavetnila?!

Uz resku svježinu citrusa, s naglaskom na limeti, limunu, naranči i bergamotu, muškarcima omiljeni mirisi moraju imati razbuđujuće začine i gotovo uvijek drvenastu, eventualno mošusnu i mahovinastu bazu.

Iako u bogatoj povijesti Chanelovih parfema postoje stariji i na svoj način intrigantniji mirisi od Allure Homme (poput Bois Noir iliti Egoiste), njegova inačica Allure Homme Sport dominira na policama nove generacije muškarca posljednjih sedam godina.

I dok žene koriste parfeme koji su izrijekom namijenjeni samo muškarcima, dečki polako počinju prihvaćati nešto zahtjevnije esencije. Da ne bi bilo zabune, riječ je o vrlo sporom procesu, a oni koji su se u njega uključili veliki su zaljubljenici u Diorov Homme iz 2005.

Nakon velikog uspjeha koji posljednjih šest godina žanje najplaviji od svih muških mirisa, Bulgarijev Aqua i Aqua Marinetalijanski draguljar je prošle godine lansirao novi mirisni hit, Bulgari Man.

Naravno, nijedan pregled muških mirisnih klasika ne može proći bez

Dolce&Gabbana Light Blue!