Ljepota ZAMIRIŠITE I OBORITE

Kako odabrati savršen parfem?

  • Autor: tportal.hr
  • 9.5.2011 10:35:22
  • 9.5.2011 9:32:06

Urbana 'lifestyle plemena' dijele se na fashioniste, osobe lude za modom, i na beautiste, zaljubljenice u kozmetiku. Znate li tko su parfumisti?

Ako imate više parfema nego torbica ili cipela, ako ste spremniji potrošiti na novu mirisnu kreaciju manje poznatog 'nosa' nego obnoviti iscrpljene zalihe šminke, tada ste parfumist. Sve dok su mirisi vaš prvi odabir, manje je bitno koliko se razumijete u parfemsku problematiku i znate li raspravljati o mirisnim notama, jer vi ste oduševljeni kolekcionar i, što je najvažnije, vjerni korisnik mirisa.

Prosječna zapadnjakinja ima tri parfema koja 'paralelno' koristi. Jedan lagan i nenametljiv za dnevnu upotrebu, drugi nešto zahtjevniji i karakterniji, koji nanosi za večernje izlaske i posebne prigode, dok je treći njen apsolutni favorit, kojeg nikada ne smije uzmanjkati. To je parfem kojem se uvijek vraća, neovisno o novim mirisnim lansiranjima i promjenjivim trendovima.

Za parfumiste početnike nije naodmet ponoviti po čemu se zapravo razlikuje parfem (Perfume) od parfemske (EdP) i toaletne vode (EdT). Većinski sastojak mirisa je alkohol i/ili voda, a jačina mirisa ovisi o koncentraciji esencijalnih ulja i/ili sintetski dobivenih esencija. Parfem ili ekstrakt sadrži između 15 i 25 posto mirisnih ulja, parfemska voda oko 15 posto, a toaletna voda između 8 i 15 posto. Sve rjeđe kolonjske vode i sve češće ljetne 'eau fraîche' sadrže manje od 4 posto mirisnih ulja.

Kad pođete u potragu za svojim 'osobnim' mirisom, imajte na umu da nakon testiranja tri mirisa nos gubi moć razaznavanja. Miris nemojte razmazivati između zapešća, samo ga nanesite i pričekajte desetak sekunda prije nego što ga prvi put pomirišete. Tek nakon pola sata znat ćete kako zapravo miriše, jer mu toliko treba da se razviju esencije u sve tri note. Tijekom dana pratite kako se miris razvija na vašoj koži i je li dorastao svim izazovima urbane džungle.

 

Što vam najbolje odgovara,
otkrijte u Izlogu!

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više