MALE VELIKE TAJNE

Znate li pravilno oprati kosu?

06.05.2011 u 07:22

Bionic
Reading

Provjerite znate li baš sve o elementarnoj njezi kose, šamponiranju, nanošenju regeneratora, vraćanju sjaja

Unatoč činjenici da živimo u 21. stoljeću i da su nam dostupni svi oblici informiranja, nerijetko otkrijemo da elementarne stvari, kao što je njega kose, često uzimamo zdravo za gotovo. Recimo, znamo da bi kosu prije šamponiranja valjalo počešljati radi lakšeg i boljeg pranja. Znamo da je treba dvaput šamponirati i svaki je put dobro isprati jer prvim šamponiranjem otklanjamo ostatke proizvoda za oblikovanje i ostale nečistoće, dok drugim omogućujemo aktivnim sastojcima da djeluju na vlas i vlasište.

Manje je poznato da se ne preporučuje potpuno ispiranje regeneratora jer se time slabi njegov njegujući učinak. Jednostavnije rečeno, ako vam kosa 'škripi' pod rukama nakon ispiranja regeneratora, pretjerali ste.

Želite li naglasiti sjaj kose, iskoristite trik velikih frizera pa nakon šamponiranja razmutite čep octa u litri-dvije vode i prelijte je po kosi. Neugodnog se mirisa riješite temeljitim ispiranjem.

Nanosite li na mokru ili suhu kosu serum, ovisno o debljini vlasi odaberite serum primjerene teksture i viskoznosti, radije ga stavite manje nego više, postupno ga utrljavajte u pramenove i nikad ga nemojte nanositi blizu korijena (baš kao što to nećete činiti ni s proizvodima za oblikovanje frizure).

Starenje
se ne očituje samo na koži nego i na kosi. Kao što površinski sloj kože postaje sve neelastičniji i osjetljiviji, i vlakno (sijede) vlasi postaje krhko, kosa sve rjeđa, a hormonalni disbalans uzrokuje isušivanje vlasišta.

Ono što su anti-age kreme za bore, to je Kérastaseova linija Age Premium za zrelu kosu. Aktivni sastojci u šamponu, maski i gelu djeluju na osnovne uzročnike starenja vlasi i vlasišta. Derivat kalcija smanjuje krhkost vlasi, vitamin F i ceramidi vraćaju čvrstoću vlaknu, dok UV-filtri štite od izvanjskih 'agresora'.