KOZMETIČKI KAOS

Znate li koliki je rok trajanja vaše šminke?

09.02.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Raščistite nered u kozmetičkoj torbici! Riješite se starih ruževa, maskara, sjenila… i krenite ispočetka!

Iz nekog nepoznatog razloga teško se rješavamo dotrajalog make-upa. Čak i kad kupimo novu maskaru, staru ne bacamo jer uvijek postoji mogućnost da je četkica bolja od nove. Pritom ne pomišljamo na superkratak vijek trajanja maskare, bar u odnosu na ostalu šminku. Već nakon tri mjeseca korištenja formula se osuši, a zbog učestalog otvaranja i izloženosti zraku na četkici se počinju razvijati bakterije. Zato, riješite se stare tubice zauvijek, a četkicu dobro operite ako je mislite ponovno koristiti.

Znatno duži vijek imaju sjenila i olovke za oči. No nakon godinu dana korištenja trebalo bi ih 'trajno arhivirati', pogotovo ako tijekom upotrebe nismo održavali higijenski minimum. Sjenila bi trebalo nanositi čistim četkicama i prstima, a olovke redoviti šiljiti.

Lagani ljetni puder i nešto gušće teksture 'zimskih' možemo koristiti jednu sezonu jer im je preporučeni vijek godina dana. Lako ćete prepoznati je li puderu 'odzvonilo' po tome što mu se tekstura raspada na sastavne dijelove i ne upija u kožu. Preporuka je da se korektori mijenjaju svaka tri mjeseca da ne bi iritirali osjetljivo područje oko očiju.

Zanimljivo je da je životni vijek rumenila i bronzera najduži. Kada je riječ o kompaktnim rumenilima i bronzerima u kamenu, možemo ih koristiti dvije godine! Čak i ako se na površini razvije prozirni film, samo ga obrišemo i nastavimo i koristiti. No vijek kremastih rumenila samo je tri mjeseca. Tekstura im se počinje stvrdnjavati ili, ako je izložena previsokim temperaturama (kao što su one u kupaonici), raspadati na 'sastavne dijelove'.

S obzirom da je vijek trajanja sjajila samo tri mjeseca, odlučite se za jednu nijansu i koristite je dok je ne potrošite. U slučaju ruževa, prognoze su znatno optimističnije jer traju između godine do godine i pol. Ako se u međuvremenu na ružu pojave sitni mjehurići, smo ih obrišite i nastavite ga koristiti.

Make-up bi trebalo držati na suhoj sobnoj temperaturi, a ne u vlažnim kupaonicama.