NAPRAVI SAM

Zimska njega kože u kućnoj radinosti

Bionic
Reading

Suh zrak, vjetar i hladnoća nepovoljno utječu na kožu stoga je zimi moramo posebno zaštiti. Prirodna aromakozmetika njeguje, štiti i potiče kožu na obavljanje prirodnih funkcija. Izrada prirodne kozmetike, osim što je korisna, može biti i zabavna!

Evo nekoliko finih pripravaka za zimsku njegu kože koje možete napraviti u kućnoj radinosti!

Zimska krema za lice (za ekstremne zimske uvjete – skijanje, planinarenje, vjetar, jako niske temperature):

Lagano zagrijte (na radijatoru ili u vodenoj kupelji kao kod kuhanja na pari):
- 2 jušne žlice nerafiniranog shea maslaca i
- 1 žlicu jojobe,
- zatim dodajte 2 kapi eteričnog ulja geranija

Mješavinu izlijte u čist lončić za kreme i spremite u hladnjak da se stisne. Koristite pri skijanju, planinarenju i pri jako niskim temperaturama. Ova je mješavina vrlo stabilna i može potrajati cijelu zimu.

Shea maslac (karite) stvorit će zaštitni sloj na koži. Skijašima će možda biti zanimljiva informacija da shea maslac sadrži UVA i UVB zaštitu te zaštitni faktor 6. Indijanci su nekad davno štitili kožu od isušivanja mažući se jojobinim uljem. Biljno ulje jojobe, koje još zovu tekućim voskom, također će stvoriti fin sloj na koži koji će joj pomoći sačuvati vlagu.
Esencijalno ulje geranija (burbon ili egipatski) spada u njegujuća ulja i pogoduje za njegu svih tipova kože. Ugodna je mirisa pa će ovu, ručno izrađenu, zimsku kremu učiniti pravom delicijom za kožu.

Hranjivi pakung za suhe ruke
Jednu jušnu žlicu ulja pšeničnih klica (može i maslinovo) pomiješajte s pet kapi eteričnog ulja smilja. Bogato namažite ruke, a potom navucite najlonske rukavice. Ako vam je koža jako suha, na najlonske rukavice navucite vunene i ostavite da ovaj fini pakung preko noći nahrani kožu. Rezultat: meke i baršunaste ruke!

Slatki balzam za usne
- 1 žličica meda
- 1 žličica kokosovog ulja
- 1 kap eteričnog ulja slatke naranče
Lagano zagrijte na radijatoru ili u vodenoj kupelji med i kokosovo ulje. Kad se sastojci povežu, dodajte eterično.

Sezamovo ulje zagrijat će tijelo

Ovaj je balzam namijenjen za njegu suhih i ispucanih usnica tijekom zimskih dana. Spremite ga u čistu posudicu za kreme i koristite umjesto uobičajenog balzama za usne.
Zanimljivost: balzam je jestiv!

Toplo sezamovo ulje za njegu tijela
- 3 jušne žlice sezamova ulja lagano zagrijte na radijatoru ili u vodenoj kupelji (kao kod kuhanja na pari) zatim dodajte 5 kapi eteričnog ulja slatke naranče
- 5 kapi eteričnog ulja đumbira
Mješavinu nanesite na tijelo nakon tuširanja umjesto uobičajenih losiona. Sezamovo toplo ulje će zagrijati tijelo, đumbir će lagano pokrenuti cirkulaciju i detoksikaciju a slatka naranča dobro raspoloženje. Odlično za 'zimogrozne' osobe.

SAVJET PLUS:
- pri izradi prirodne kozmetike upotrijebite eterična ulja aromaterapijske kvalitete (uvijek ih kupujte kod specijaliziranih prodavača)
- pri odabiru biljnih (baznih) ulja odaberite hladno prešana, nerafinirana – njih koža lako prepoznaje i ugrađuje u svoju strukturu
- ne zaboravite uživati kako u procesu izrade tako i u primjeni prirodne, mirisne kozmetike.