STAJLING MUŠKE KOSE

Trendovske frizure za njega

12.01.2011 u 10:11

Bionic
Reading

Jeste li raspoloženi za uglađen look u stilu 'Momaka s Madisona' ili ste više za buntovan friz à la James Dean?

U usporedbi sa ženskim, muške frizure su najčešće u drugom planu. No kad se pojave u prvom planu, uvijek su pouzdan znak bunta i pokazatelj velikih društvenih promjena. Bar je tako bilo posljednjih 60-ak godina.

Nakon kratkih i pristojno začešljanih frizura koje su krasile glave prijeratne generacije, prvi znakovi negodovanja protiv establišmenta mogli su se iščitati iz neposlušnih čuperaka Jamesa Deana i dobro 'cementiranih' kokotica rock-a-billy generacije. Uzmemo li u obzir prijeratne ikone muškog stila, poput Caryja Granta ili Gregoryja Pecka, i njihovih besprijekorno zalizanih frizura koje su se presijavale od krema za oblikovanje, jasno je da su raščupani pramenovi raznih buntovnika bez razloga itekako privlačili (negativnu) pažnju.

Među današnjim 20-godišnjacima popularna je frizura po uzoru na Jamesa Deana, poznata i kao 'Teddy Boy'. Posljednje desetljeće popularizirali su je predstavnici brit-popa svojim ležerno razbarušenim, ali itekako stiliziranim pramenom iznad čela.

Ulaskom u 60-e muška je kosa postajala sve duža, dok na kraju nije postala lako prepoznatljiv simbol pobunjene generacija 'šezdesetosmaša' koji nisu pristajali na kompromise i ratove. Srećom po brojne muškarce koji muku muče s ubrzanim opadanjem kose, duga kosa već dugo nije u modi i danas ćete je teško vidjeti na ulici.

U općoj pomami za retro lookovima inspiriranim 'umivenim' 50-ima, danas su najpoželjnije muške frizure koje koketiraju s vrlo kratkom kosom lagano stiliziranom gelom ili pjenom. Niveina stilistica kose, poznata londonska frizerica Sally Brooks kreirala je za sezonu jesen-zima nekoliko jednostavnih muških frizura vrijednih pažnje, a koje bi mogle zaintrigirati i najmanje zainteresirane pripadnike muškog spola, poput frizure prikazane na slici gore.