NEOMINIMALIZAM

Novi pristup 'nude' make-upu

06.12.2010 u 19:46

Bionic
Reading

Stalni zahtjevi za što svježijim i sjajnijim tenom u praksi su rezultirali novim trendom doslovno nevidljive šminke

Svatko čezne za onim što mu nedostaje. U svakodnevnom životu, bar što se tiče make-upa, ta se potreba manifestira na prenašminkanim licima tinejdžerica i adolescentica koje se grčevito trude izgledati starije nego što jesu. Umjesto da iskoriste komparativnu prednost godina i s dva-tri detalja efektno naglase svježinu i sjaj mladog tena, one ga na sve načine prikrivaju suvišnim slojevima šminke.

S druge strane, njihove duplo starije 'kolegice' zasitile su se teških podloga. Imaju sve manje vremena i živaca za šminkanje, a i otkrile su da su takve podloge kontraproduktivne jer tijekom radnog dana imaju nezgodnu naviku da se 'slijevaju' u žljebiće bora i dodatno ih naglašavaju. S nostalgijom se prisjećaju vremena kada su neprospavanu noć mogle elegantno prikriti s malo rumenila i produžiti u radni dan bez izdajničkih znakova umora.

Neominimalistički trend
u kreiranju nude lookova dolazi kao naručen objema generacijama. Novi 'perolaki' tekući puderi vješto se prilagođava potrebama problematične kože adolescentica, koliko i gospođama s naglašenim mimičkim borama. Dok prozračne teksture jednih neodoljivo podsjećaju na tonirane kreme (Chanel Vitalumière Aqua), hi-tech formule drugih ciljano su kreirane za osjetljivu i netolerantnu kožu koja burno reagira na podražaje (La Roche-Posay Tolériane Teint).

Za kreiranje besprijekornih podloga s naglaskom na svježem izgledu, posebno su zahvalni primeri ili make-up baze (Benefit That Gal), čije fine teksture zaglađuju nepravilnosti i stvaraju idealne preduvjete za nanošenje ostatka šminke.

Kao točku na 'i' neominimalističkog make-upa, dovoljno je sjajilo, sedefasto sjenilo boje mesa ili 'all over' posvjetljivač obogaćen reflektirajućim česticama za naglašavanje sjaja. Maskara je opcionalna.