ZAJEDNO SU JAČI

Mačke i psi timski čuvaju domove od glodavaca

16.02.2017 u 15:41

Bionic
Reading

Psi i mačke navodno se ne slažu najbolje, no u stvarnosti zapravo jako dobro surađuju – barem kad su glodavci u pitanju

Novo istraživanje utvrdilo je kako mačke i psi surađuju u obrani svog doma kad su glodavci u pitanju. Izvanredni profesor ekologije i očuvanja divljih životinja Robert McCleery sa Floridskog sveučilišta i tim međunarodnih znanstvenika napravilo je istraživanje o odnosu mačaka i pasa koje žive zajedno. Rezultati ukazuju da kućni ljubimci međusobno surađuju u lovu na glodavce, no treba dodati kako samo životinje nisu dosta kao zaštita od malih štetočina.

Svi zemljoradnici stoga bi se trebali veseliti ako u svom domu i u njegovoj okolici imaju i pse i mačke jer mu štite od glodavaca ne samo dom, već i ono što uzgaja. Glodavci nisu problem samo zbog svog apetita kad su u pitanju usjevi, nego zato jer i šire bolesti.

Također treba dodati kako nisu svi glodavci štetočine. Vjeverice i dabrovi su korisni za okoliš.

Ono što su znanstvenici otkrili je da se glodavci zapravo boje živjeti na teritoriju koji mačke i psi patroliraju, te da uz to naši omiljeni kućni ljubimci znatno smanjuju populaciju štetočina, pogotovo kad su obje vrste prisutne. Drugim riječima, samo mačke ili samo psi neće biti podjednako učinkoviti u suzbijanju štetočina kao kad to čine zajedno.

Ove informacije vjerojatno će najviše iznenaditi one koji pse nisu doživljavali kao ozbiljnu obranu od glodavaca.

YouTube Autor: YouTube