POVRATAK U MLADOST

Kako usporiti senilnost kod mačke

20.01.2017 u 10:22

Bionic
Reading

Kućne mačke žive znatno dulje nego one u prirodi, pa s godinama znaju imati staračke probleme. No uz nježnu brigu vlasnika, ni to ne mora biti velika stvar

Mačke, baš kao i njihovi vlasnici, žive sve dulje i dulje. Zbog toga ih u starijoj dobi često zahvaćaju problemi poput senilnosti. No to ne mora nužno biti tako. Vlasnici koji se na pravi način brinu za svoje ljubimice mogu im povećati šansu da do samog kraja ostanu bezbrižne i prisebne. Nikad nije prerano početi trenirati mačji um.

Počnite odmah

Mačku se bilo kad može početi dresirati. Osim što ćete ju pokušati naučiti trikove, možete joj nabaviti ili napraviti zanimljive hranilice i, naravno, svakodnevno se igrati s njom. Važno je da vam je ljubimica fizički i mentalno aktivna.

Svakodnevna igra

Pokušajte svaki dan pronaći vremena za igru s mačkom. Ako vam je lakše, napravite raspored. Nabavite svojoj ljubimici igračke ili joj jednostavno bacite kartonsku rolu potrošenog toaletnog papira. Što se češće mačka igra s vama dok je u naponu snage, to će joj to biti lakše kad počne usporavati.

Najbolja mjesta u kinu

Prozori su mačje kino. Napravite svojoj ljubimici dovoljno mjesta na prozorima kako bi svakodnevno mogla uživati u svojoj omiljenoj sapunici te maštati kako je glavni lik akcijskog filma. Za ovaj zadnji dio posebno je dobro s vanjske strane prozora staviti hranu za ptice.

Ne olakšavajte joj

Napravite joj malu stazu s preprekama. Mačke vole visoka mjesta, pa joj možete police za knjige nekako spojiti s nekim drugim policama, ormarom ili grebalicom, ako je dovoljno visoka. Po putu joj postavite male prepreke koje će lako svladati, ali koje će joj sigurno probuditi interes. Također svojoj ljubimici nabavite nešto u što se može sakriti – kutiju ili jedan od onih zgodnih mačjih tunela. Mačke obožavaju vrebati!

Nabavite drugog, mlađeg ljubimca

Ako ste priželjkivali udomiti još jednu mačku, dobro je uzeti što mlađeg ljubimca. Novopridošlica će dati starijoj mački novu energiju i natjerati je na igru, čak i kad ona nije raspoložena za aktivnost.

Pretvorite obroke u avanturu

Neka svaki obrok vašoj mački bude kao 'Otok s blagom'. Sakrijte kekse po cijelom stanu i zatim uživajte u veselju svoje ljubimice svaki put kad otkrije neki zalogaj.

YouTube Autor: YouTube