LOV PO KUĆI

Kako hraniti mačku

11.01.2017 u 15:45

Bionic
Reading

Mačke su lovci pa ih najviše veseli kad mogu pojesti plijen. Drugim riječima, pretvorite svaki mačji obrok u igru

Mačke su možda mazne spavalice, no ako ih bacite na ulicu (što ni pod razno ne biste smjeli učiniti), kroz nekoliko dana pretvorit će se u opake lovce koji sigurno neće gladovati. Čak ni najudomaćenije mačke nisu dovoljno pripitomljene da bi zaboravile kako uloviti obrok.

Kućne mačke zato najviše veseli kad se moraju potruditi za svoj ručak. Osim što igrom možete smanjiti unos kalorija ljubimici koja se počela debljati, svaka će mačka uživati ako joj počnete ostavljati kekse na raznim mjestima po stanu umjesto u zdjelici. To što uživa u kućnom životu ne znači da joj ne nedostaje aktivnost koja bi je u prirodi ispunjavala. Ostavljanje pojedinačnih keksa po stanu omogućava joj da jede kad ona to želi, no ne nabrzinu ni u prevelikim količinama.

Mačke prepuštene same sebi jest će oko 12 puta dnevno. Obroci joj neće biti veći od miševa ili ptičica. Usput će se i igrati s hranom.

Mačku ćete razveseliti svaki put kad joj bacate hranu koju ona zatim može uloviti. No kako im je nemoguće uvijek biti na raspolaganju, ne škodi smisliti različite druge načine kako im učiniti obroke zanimljivijima.


Postoje i razne igračke koje istovremeno služe kao hranilice. Takve sprave dodatno ih stimuliraju.

No dovoljno je uzeti kartonsku vrećicu i u nju ubaciti dva keksa. Već to će usrećiti mačku jer ste spojili dvije stvari koje obožava – hranu i istraživanje uskih prostora.

Ako imate police po kojima hodaju, stavite koji keks na njih. Vole se zavlačiti pod krevet? Sakrijte jedan keks tamo. Omiljeni stolac? Keks. Mjesto uz prozor? Keks.

Obroci će mačkama postati zabava, a usput će i biti fizički aktivnije te će im to ponovo stvoriti znatiželju u vezi već dobro poznatog prostora.

Jedan je od najlakših trikova zalijepiti kartonske role potrošenog toaletnog papira i to staviti negdje gdje će zatim moći zavlačiti svoje šape u rupe kad osjete miris poslastice. Prazne kutije kao stvorene su za mačke pa nema razloga da ih svaki dan u njima ne dočeka keks.

Dajte mašti na volju i iznenadite svoju ljubimicu keksima na svim njihovim omiljenim mjestima i igračkama koje će ih zabavljati kad vas nema kod kuće!