STRES ZA ŽIVOTINJE

Ovako ćete zaštiti ljubimce od božićne pucnjave

24.12.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Većina ljubimaca plaši se glasnih zvukova i vatrometa. Kako je blagdanska pucnjava gotovo neizbježna, donosimo nekoliko savjeta kako im olakšati ta neugodna iskustva

Kako je nemoguće stišati vatromete i petarde, vlasnicima životinja preostaje samo jedna stvar: učiniti da njihovim ljubimcima razdoblje kad gradom vlada buka bude što ugodnije te im smanjiti stres.

Prva stvar koja pomaže jest planiranje. Dobro je znati na koje se dane može očekivati buka petardi, vatrometa i oružja. Buka nije jedina stvar koja smeta životinjama. Tu su još i iznenadna svjetla te smrad sumpora. Također je mudro provjeriti je li s ljubimčevim mikročipom sve u redu u slučaju da pobjegne.

Životinjski sluh znatno je osjetljiviji od ljudskog pa ljubimcu buka može biti bolna. Ljubimca biste trebali početi navikavati na neočekivane i neugodne zvukove. To možete učiniti puštanjem glazbe neposredno prije problematičnih blagdana ili čak posebne albume koji kombiniraju tihi zvuk vatrometa s opuštajućim zvukovima.

Možda najvažnija stvar koju možete učiniti jest pripremiti stan za bučne dane. Mudro je ne gasiti svjetlo u kući jer mrak pojačava učinak vatrometa te se pobrinuti da što manje zvuka i neugodnih mirisa može ući kroz prozore.

Spustite rolete i zavucite zavjese. To će prigušiti zvukove koji dolaze izvana. Možete pustiti glazbu na koju ste navikli svog ljubimca, no ne preglasno. Klasična glazba navodno godi ljubimcima.

Ako znate da vaš glas smiruje ljubimca, razgovarajte s njim tijekom pucnjave. Mazite ga i tepajte mu.

Ako ljubimac ima svoj krevet, pokušajte od njega napraviti mali šator uz pomoć deke. Ljubimac će tijekom pucnjave željeti biti negdje skriven. Osim što će se u svom krevetu osjećati sigurnije, debela tkanina dodatno će prigušiti neugodne zvukove i bljeskove koji dolaze izvana.

U slučaju da postoji neka soba koja je zaštićenija od ostalih, možete ljubimcu napraviti sklonište u njoj, no to je pod uvjetom da voli provoditi vrijeme ondje. Ne želite svojoj životinji stvoriti osjećaj da je zatvorena i napuštena.


Ako ste vlasnik više životinja, razdvojite ljubimce ako znate da se inače ne slažu. Stres može potaknuti strah i agresiju.

Ljubimcu na omiljeno mjesto ostavite igračke i negdje u blizini mu ostavite hranu i vodu. Toalet bi također trebao biti u istoj sobi. Nemojte zaboraviti prošetati psa prije nego počne pucnjava.

Držite oko na svom ljubimcu kad god možete, no nemojte pretjerivati s brigom. Pokušajte održati svoje dobro raspoloženje pa ćete tako pozitivno utjecati i na ljubimca, pogotovo ako je pas.

Ako vam se ljubimac sakrije na neko mjesto koje nije za to predviđeno, nemojte ga pokušavati nasilu izvući otamo. To će ga samo unervoziti.

Provjerite u kakvom je stanju ljubimac nakon što pucnjava završi i pustite mu neka se prošeće cijelom kućom ako to želi. Na taj će se način brže opustiti jer će shvatiti kao je sve u redu.

Mačke će pod utjecajem stresa vršiti nuždu izvan svog zahoda, možda neće htjeti jesti i vjerojatno će se skrivati. Psi će vjerojatno lajati, cviliti, skrivati se ili pokušavati biti što bliže vlasniku te će se možda tresti ili besciljno šetati po kući. I psi mogu izvršiti nuždu gdje ne bi smjeli, kao i što se može dogoditi da ne žele jesti.

Kad šećete psa, pokušajte izbjeći kasne sate kad se događa najviše pucanja. Važno je također tijekom bučnih dana voditi psa na uzici i uvijek imati potpunu kontrolu nad njime kako se ne bi zbog iznenadnog zvuka prestrašio i otrčao na cestu.

Želimo vam sretne i ugodne blagdane!