HIGIJENSKA ODLUKA

Je li važno koji pijesak odaberete za mačku?

08.12.2016 u 15:46

Bionic
Reading

Ako se pitate koji je pijesak najbolji za vašu mačku, možete odgovoriti s obzirom na tri razloga. Prvi je taj da se pijesak sviđa mački, drugi da se sviđa vama i treći to kako utječe na mačje zdravlje

Mnogi vlasnici mačaka nesumnjivo su se barem jednom u životu zapitali koji pijesak je najbolji za njih te zatim, zahvaljujući potrošačkoj psihologiji, kupili ni najjeftiniji ni najskuplji. Ako im mačka nije prigovorila ostavljanjem izmeta po domu, vjerojatno više nisu pijesku za zahod posvetili nijednu misao.

S druge strane, određeni broj mačjih vlasnika dublje je zagrebao pitanje pijeska i otkrio da postoji nekoliko vrsta tog proizvoda – glineni, silikatni i razgradivi. Svaki od navedenih tipova ima svoje prednosti i nedostatke, no 15-godišnji Wesley Wolf iz Georgetowna u Ohiju tom je problemu pristupio iz znanstvenog kuta - zapitao se koji od proizvoda ostavlja najmanje bakterija na šapama njegove ljubimice.

Kako je njegova majka veterinarka, momak je imao pristup opremi kojom je mogao proučavati mačji pijesak te na kraju i izvući nekakav zaključak. Wolf je svoje istraživanje proveo na 30 mačaka koje su u zahodima imale različite toaletne proizvode – glineni pijesak, pijesak koji se gruda te običan novinski papir.


Malo istraživanje pokazalo je da, što se higijenske strane tiče, nije bitno u što mačke vrše nuždu. Sve su imale istu razinu bakterija na šapama, bez obzira na sadržaj zahoda.

Njegov je zaključak bio da se vlasnici nemaju razloga opterećivati higijenskom stranom mačjeg pijeska, pa ga mogu birati prema drugim kriterijima, poput cijene, zadovoljstva ljubimice, lakoće čišćenja ili upijanja mirisa.

Što se samog mačjeg pijeska tiče, glineni koji se ne gruda u usporedbi s drugima prilično je loš za okoliš, no dobro upija i cijena mu ne bi smjela biti previsoka. Glineni pijesak koji se gruda višestruko je bolji za vlasnike i okoliš – lakše se čisti i ne troši se sav odjednom.

Silikonski kristali vrlo su popularni jer fantastično upijaju miris i također se lako čiste, no cijena im je nešto viša od pijeska koji se gruda. Biorazgradivi pijesak nesumnjivo je najskuplji, no kao što mu i samo ime kaže, dobar je za okoliš.

Ukratko, nema najboljeg pijeska za svaku mačku. Što god da ste odabrali, dobro ste odabrali!