SRETNA SJEĆANJA

Psi pamte više nego što smo mislili

07.12.2016 u 15:42

Bionic
Reading

Dosta je dugo vladalo mišljenje da psi nemaju sjećanja na određene trenutke. Čini se da to ipak nije istina

Novo istraživanje sa Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti pokazuje da psi pamte znatno više nego što smo mislili. Kako bi saznali imaju li psi sjećanja na ono što su prethodno vidjeli, znanstvenici su izveli eksperiment u kojem je 17 vlasnika svoje pse pokušalo naučiti trik 'radi ono što ja radim'. Psi su, recimo, morali naučiti skočiti na mjestu nakon što su im vlasnici svojim primjerom pokazali što žele od njih.

'To samo za sebe ne dokazuje epizodno sjećanje. Morate testirati pse kad to ne očekuju', rekla je Claudia Fugazza, voditeljica tima koji je proveo istraživanje u Budimpešti.

Znanstvenici su u drugoj etapi istraživanja od pasa očekivali da će naučiti napraviti određenu akciju na primjeru svojih vlasnika, no u proces su dodali element iznenađenja. Psi koji nisu očekivali da će morati pamtiti ono što su napravili njihovi vlasnici svejedno su to znali ponoviti, bez obzira je li se to dogodilo prije minutu ili prije sat vremena.

Psi su uspješno svladali i drugu etapu istraživanja u 33 od 35 ispitanih grupa. To pokazuje da imaju određeni oblik epizodnog sjećanja. Naravno, vrijeme utječe na pseće sjećanje, i to puno brže nego što je to slučaj kod ljudi. Ako pas ne pridaje važnost događaju, ubrzo će zaboraviti na njega.

'To pokazuje da psi pamte slično ljudima i negira uobičajenu ideju 'životinjskog sjećanja'. Sjećanja naših pasa ne temelje se isključivo na ponavljanju uz nagrađivanje', komentirao je stručnjak za životinjske mentalne procese Brian Hare sa Sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini.


Epizodno sjećanje, dakle, možda nije svojstveno samo primatima, već je potencijalno puno proširenije. Papagaji, dupini i kitovi mogli bi biti sljedeći testirani kako bi se utvrdilo baš to.

Ljudi povezuju epizodno sjećanje sa samosvjesnosti. Ta vještina oblikuje naš način razmišljanja o prošlosti i predviđanje budućnosti.

Dosad obavljena istraživanja kreativniji su pristup spoznaji o čemu i kako psi zapravo razmišljaju. Vrijeme će pokazati koliko ta vrsta ima sposobnost epizodnog sjećanja i u kojoj mjeri.