NEIZBJEŽNE LJUBIMICE

Jesu li se mačke pripitomljavale samo jednom?

29.11.2016 u 15:45

Bionic
Reading

Čini se kako je pripitomljavanje mačaka bilo neizbježno. Prelaskom s lova i sakupljanja na ratarstvo, mačke su se ubrzo uselile u hambare krcate glodavcima, a s vremenom i u naše domove. No prema novijim istraživanjima, moguće je da se to dogodilo više puta

Zanimljivi zaključak nedavnog istraživanja koje se bavilo leopard mačkama u Kini te njihovim životima prije više od 5.000 godina ukazuje na to da je moguće da se pripitomljavanje mačaka dogodilo nekoliko puta na različitim mjestima. Ranije pripitomljavanje mačaka započelo je prije otprilike 10.000 godina na Bliskom istoku. Kućna mačka zapravo je postala neizbježna s ratarstvom.

Zooarheologinja Fiona Marshall koja radi na Sveučilištu Washington u St. Louisu, u Missouriju smatra istraživanje pripitomljavanje mačka vrlo važnim. Mačke su se zapravo same pripitomile, i to barem dva puta. To bi moglo značiti kako je lako moguće da su i druge životinjske vrste, poput magaraca i ovaca, prošle nekoliko odvojenih pripitomljavanja.

Iako nije sudjelovala u novom istraživanju, Fiona Marshall analizirala je mačje kosti iskopane u Quanhucunu, u Kini. Rezultati su ukazivali na to da su u pitanju bile mačke koje su jele male životinje koje su jele žito. Prema nekim ostacima znanstvenici procjenjuju kako je jedna od mačaka u pitanju bila starija životinja pa nagađaju da su se ljudi brinuli o njoj.

Iako je postojala osnovana sumnja da mačke iskopane u Kini nisu samo doseljenice s Bliskog istoka gdje se pripitomljavanje mačaka dogodilo znatno ranije, sad postoji barem jedno istraživanje koje to definitivno opovrgava. Voditelj istraživanja u Francuskom nacionalnom institutu za znanstvena istraživanja u Parizu Jean-Denis Vigne napravio je dodatne analize na kostima iskopanima u Quanhucunu te na kostima iskopanima s druga dva mjesta u Kini. Njegov tim potpuno je siguran kako ostaci mačaka pripadaju leopard mačkama (Prionailurus bengalensis).

Štoviše, Jean-Denis Vigne smatra kako su mačke čije je kosti proučavao bile u ranoj fazi pripitomljavanja. Mačke su bile manje nego što bi normalne pripadnice leopard mačaka bile, no ono što je možda najzanimljivije je to što je jedna mačka bila pokopana. Mačka je bila pokopana cijela, što znači da nije bila nečiji obrok.To, po Vigneu, dokazuje posebnu vezu između neke osobe i te mačke.


Zooarheolog sa Sveučilišta u Haifi u Izraelu Guy Bar-Oz slaže se kako je ideja da je u pitanju bila pripitomljena mačka prilično uvjerljiva s obzirom na to da mačke i dan-danas svojim vlasnicima donose malu lovinu. Dodatni argument za pripitomljavanje mačaka također je i činjenica da su aktivne po noći pa ne postoji sukob sa psima koji su aktivni tijekom dana.

Dosad se smatralo kako su svinje jedine životinje koje su pripitomljene na više različitih mjesta u različitim razdobljima. No čak i ako je uistinu došlo do pripitomljavanja leoparda u Kini, danas svakako više ne postoje kućne mačke koje imaju njihove gene, osim bengalskih koje su namjerno križane tek u šezdesetima.

Fiona Marshall vjeruje kako su već pripitomljene mačke koje su se proširile svijetom sa svojim vlasnicima spriječile daljnje pripitomljavanje lokalnih vrsta. Kućne mačke s vremenom počele su se prilagođavati svojim vlasnicima te ih bolje razumjele od divljih vrsta koje su tek započele proces pripitomljavanja. Vjerojatno su zato bile i popularnije te tako spriječile nastanak drugih pripitomljenih mačaka.