ZDRAV ŽIVOT

Kako dovesti u formu sebe i svog psa

27.10.2016 u 16:44

Bionic
Reading

Želite se dovesti u formu, a usto ste vlasnik psa? To je najbolja moguća kombinacija

Ako svaki dan vodite psa u šetnju između 20 i 45 minuta, to već ima ogroman pozitivan utjecaj na vaše zdravlje. Umjesto da se znojite u nekoj teretani, jednostavno protegnite noge i povedite svog najboljeg prijatelja sa sobom.

Psi obožavaju šetnje, a i dobre su za njihovo zdravlje. No osim što poboljšavaju kvalitetu života vašeg ljubimca, istovremeno unapređuju vaše mentalno i fizičko stanje.

Zagrijavanje

Prije nego što započnete svakodnevno vježbati sa svojim psom posjetite veterinara i saznajte što je idealno za vašeg ljubimca. Pokušajte uskladiti svoje s njegovim potrebama. Možda nije naodmet ni da posjetite svog liječnika da vidite što je najbolje za vas.

Tjelovježba za psa ovisi o njegovoj dobi, veličini, sklonostima i njegovom općem zdravlju. Nemojte odmah pretjerivati s fizičkom aktivnošću – zagrijte se prije vježbanja.


Izlazak

Šetnja s psom može trajati između 20 i 45 minuta. Tempo također ne mora nužno biti spor.

Kako biste sebi i psu izlaske učinili zanimljivijima, mijenjajte rute kojima šećete. Iskoristite šetnje kako biste ga naučili ili mu učvrstili poznavanje osnovnih komanda.

Kad stignete u park, možete se igrati sa svojim psom tako da mu bacate štap ili lopticu koju će vam on vraćati. To je najprikladnije za lovačke pasmine, no svi ljubimci vole tu igru. Mijenjajte smjer u kojem bacate lopticu ili štap kako biste održali interes psa.

Dok ste u parku, nemojte samo sjediti, već pokušajte svog psa dresirati da se kreće unatrag ili ukrug, da skače u zrak ili u dalj, kako biste ga natjerali da vježba sve svoje mišiće, a istovremeno kako biste i sami bili aktivni.

Psa također možete povesti na plivanje kad je vrijeme prikladno. To, naravno, ovisi o tome voli li vaš pas vodu i plivanje.

Plivanje je odlična tjelovježba za vas i za ljubimca. Pobrinite se jedino da vaš pas ima prsluk za spašavanje te ga operite kad se vratite kući.

Vježbanje ne mora stati ni kad ste kod kuće. U svom domu možete plesati sa svojim ljubimcem ili se s njim igrati skrivača. Neki psi su prirodni tragači i beskrajno će ih veseliti to što mogu zadovoljiti svoj instinkt.

Nemojte svog ljubimca nikad tjerati da nastavi s fizičkom aktivnošću ako primijetite da teško diše, da šepa ili da se sporo kreće.

Psi koji vježbaju sa svojim vlasnicima bolje ispunjavaju svoje potrebe, pa će to pozitivno utjecati ne samo na njihovo zdravlje, već i na njihovo ponašanje. Čak i stariji psi vole dobru šetnju i igru, no važno je prilagoditi trajanje i intenzitet vježbe njihovoj dobi.