ČEŠKANJE I KIHANJE

Kako prepoznati alergiju kod ljubimaca

24.10.2016 u 16:32

Bionic
Reading

Primijetili ste da vam se ljubimac češe i ponekad čak grize sam sebe? Posavjetujte se s veterinarom o jesenskim alergijama

Ljubimci su podložni alergijama baš kao i mi. Također dobivaju osipe i kišu kad su izloženi raznim tvarima.

Jesen donosi svoj niz alergija. Postoje razne biljke čija pelud leti zrakom u svako doba godine, poput ambrozije, no neke su specifično jesenske. Ljubimci zbog toga, ovisno o tome od čega dobivaju alergiju, mogu imati simptome cijelu godinu ili samo u pojedinoj sezoni.

Biljke koje se najčešće razmnožavaju u proljeće su stabla, dok su trave dominantne tijekom ljeta. No osim biljaka, tu su još razni napasnici poput grinja te plijesni.

Bez obzira na izvor, simptomi alergija slični su kod pasa i mačaka, no ne podudaraju se s ljudskim znakovima tog problema. Na primjer, psi i mačke vrlo će rijetko kihati ili će im suziti oči.


Kod ljubimaca se alergija najčešće očituje u lizanju kožnih problema, što može prerasti i u griženje tog dijela tijela, a to pak može dovesti do rana i gubitka dlake.

Takav svrbež je vjerojatno prva stvar koju će vlasnici primijetiti kod svojih ljubimaca. Uši su najosjetljivije i alergije mogu uzrokovati njihovu kroničnu upalu.

Sezonske alergije mogu se liječiti. Naravno, prvo se uvjerite da nije u pitanju nešto drugo. Veterinari će vam za alergije preporučiti razne preparate koji smanjuju svrbež – od šampona do antihistamina i steroida.

U vrlo malom broju slučajeva veterinari će ljubimcu dati jaču terapiju, poput imunosupresiva, ili će pokušati ublažiti problem desenzibilizacijom (davanje onoga što ljubimcu izaziva alergiju u malim količinama).

Naravno, najvažnije je utvrditi na što vam je ljubimac alergičan kako biste ga mogli čuvati od toga. Ljubimci mogu biti alergični na buhe, grinje, određenu hranu ili nešto što je u njihovoj okolini – od duhana i peludi do ljudske kose i raznih plijesni.