U JEDNOSTAVNIM KORACIMA

Kako prebaciti mačku na novu hranu

15.10.2016 u 10:57

Bionic
Reading

Želite ili morate promijeniti što hranu koju mačka jede? Evo kako to postići u nekoliko jednostavnih koraka

Samo polako

Iako se prosječnom vlasniku mačke može činiti kako je mačja prehrana pretežito ista bez obzira na to što kupuje svojoj ljubimici, razlike mogu biti uistinu sitne, no ključne. Mačke su poznate po svojoj izbirljivosti, kad je hrana u pitanju.

U današnje je vrijeme prilično lako prepoznati koju hranu bismo trebali kupovati za svoju ljubimicu. Na pakiranju hrane gotovo uvijek piše za koju dob mačke je namijenjena te je li za steriliziranu životinju.

Najbolje je posavjetovati se s veterinarom te čitati što piše na pakiranju mačje hrane. Kad napokon odlučite na koju ćete hranu prebaciti svoju ljubimicu, počnite taj proces polako.

U početku možete jedan dan mački dati novu hranu, a drugi dan staru, tako da vidite ima li nova prehrana neki nepoželjan učinak. To je također dobar način da polako priviknete mačku na novu hranu.

Odaberite pravo vrijeme i mjesto

Mačke se oslanjaju na svoja čula mirisa kad ocjenjuju sviđa li im se hrana ili ne. Bolesni ljubimci jedu manje, između ostalog, jer možda ne mogu namirisati hranu kao inače.

Ako mački date neku novu hranu dok je bolesna, vrlo je velika šansa kako je neće htjeti jesti jednom kad ozdravi jer je povezuje s lošim događajima. Zato je ljubimcima dobro promijeniti prehranu nakon bolovanja, pogotovo ako su morali provesti vrijeme izvan svog doma.

Mačke je idealno hraniti na nekom mirnom mjestu na kojem je ništa neće preplašiti ili iznenaditi. Ako ste vlasnik više mačaka, a samo jednoj mijenjate prehranu, pametno je tijekom obroka odvojiti ljubimice jedne od drugih.


Strateški priđite problemu

U slučaju da vam mačka nije oduševljena novom prehranom, poslužite joj dvije zdjelice – jednu sa starom i jednu s novom hranom. Na taj način stvarate vezu između onoga na što je navikla i nove hrane.

Važno je i da bacite ono što je mačka ostavila jer će ubrzo u dodiru sa zrakom hrana početi imati neugodan miris. Na početku prelaska na novu hranu, želite svojoj ljubimici pružiti samo pozitivna iskustva s novom prehranom.

S vremenom povećajte količinu nove hrane, a u drugu zdjelicu stavljajte manje stare hrane. Jednom kad ste sigurni da vam se mačka navikla na novu prehranu, možete joj prestati davati staru hranu.

Drugi je trik dodavati u novu hranu poslastice, no ne pretjerujte kako ne biste navikli mačku na taj luksuz, jer se kasnije može dogoditi da ne želi jesti ako u hrani nema nešto posebno na što je navikla. Taj je trik posebno koristan kad je mačka bolesna.

Zadnji način na koji možete mački poslužiti novu hranu je u jednoj zdjelici, pomiješanu sa starom. Počnite s 90 posto stare hrane i 10 posto nove hrane te zatim svaki dan pomaknite postotke u korist nove prehrane.

Naravno, možete kombinirati bilo koje od navedenih metoda. Što god daje najbolje rezultate.

Pazite na težinu svoje ljubimice

Promjenom prehrane možda ćete morati pripaziti koliko nove hrane dajete svojoj mački. Nova prehrana možda ima više ili manje kalorija nego stara.

Cilj je mački održati njenu idealnu težinu ili je dovesti do nje. Mačke ponekad tijekom prelaska na novu prehranu jedu manje pa se ne morate previše brinuti u vezi toga.

Priprema je pola obavljenog posla

Iako možda djeluje jednostavno, promjena mačje prehrane zna ponekad biti neočekivano komplicirana. Naravno, neke će mačke jesti bilo što i neće imati nikakvih problema, niti će zahtijevati neke posebne korake kod promjene prehrane.

Važno je mačjoj prehrani pristupiti ozbiljno i unaprijed odlučiti o svakom koraku promjene te se posavjetovati sa stručnom osobom, ako je to potrebno. Bolje je provesti neko vrijeme razmišljajući i savjetujući se koju ćete hranu početi kupovati nego navrat-nanos kupiti prvu stvar koja vam padne pod ruku.

Najgora stvar koju možete učiniti je prepustiti svojoj mački da ona odlučuje kad i koliko će jesti.