TEMELJNE STVARI

Pije li vaš ljubimac dovoljno vode?

13.10.2016 u 17:08

Bionic
Reading

Životinje imaju jednostavno pravilo kad je žeđ u pitanju – kad imaju potrebu za vodom, piju. Na nama je da im tijekom dana punimo zdjelice i držimo oko na tome koliko zapravo piju

Prosječni pas ili mačka piju oko šalicu vode na oko pet kilograma težine. Štenci i mačići trebaju više vode jer imaju ubrzani metabolizam zbog rasta. Bolesne životinje također piju više vode.

Ljubimci piju vodu koju im vlasnici daju u zdjelicama, a ostatak neophodne tekućine dobivaju iz mekane hrane. To znači da oni ljubimci koji uglavnom jedu suhu hranu piju više vode.

Jednom kad ste procijenili koliko bi vode vaš ljubimac dnevno trebao piti možete početi pratiti koliko zapravo pije. To će vam dati okvirnu ideju o tome je li sve u redu. Ako se brojke ne poklapaju, možete odvesti ljubimca veterinaru koji će znati postoji li stvarno neki problem.

Ljubimci koji ne piju dovoljno vode mogu dehidrirati, a to se najčešće događa tijekom velikih vrućina.


Životinje koje piju dovoljno vode imaju dovoljno tekućine za proizvodnju normalne količine sline. To se da provjeriti prstom koji bi pri dodiru trebao lako skliznuti niz njihove desni.

Ako ste opazili da vaš ljubimac pije više vode nego inače, to može biti znak nekog zdravstvenog problema. Ponekad će se u slučajevima bolesnih životinja dogoditi da veterinar preporuči da bi ljubimac trebao piti više vode. Rješenje kako to postići je smanjiti količinu suhe hrane koju mu dajete i povećati obroke mekane mokre hrane. Čak se i suha hrana može jednostavno namočiti u neku ukusnu tekućinu poput soka od tune.

Nemojte zaboraviti mijenjati vodu u zdjelici svog ljubimca, čak i kad je nije popio do kraja. Ako životinje piju manje vode jer ste im počeli davati razne dodatke hrani, prestanite to činiti i vratite se samo na vodu.

Životinje vole zanimljive nove stvari pa ako svom ljubimcu nabavite malu fontanu, to će mu olakšati pijenje neophodne tekućine. Važno je samo redovito održavati higijenu bilo čega u čemu mu poslužujete vodu.

Kod zatajenja bubrega ljubimci najčešće ne mogu piti dovoljno vode za svoje potrebe. Veterinar će u takvom slučaju tekućinu životinji dati intravenozno te će vam pružiti sve dodatne savjete o tome što biste trebali učiniti za svog ljubimca.