IZAZOVI I NAGRADE

Zašto udomiti stariju mačku

30.09.2016 u 16:14

Bionic
Reading

Nije mala stvar odlučiti udomiti mačku. Mnogi ljudi zaziru od starijih mačaka pri odabiru, a ne bi trebali. Istina je da udomljavanje starije mace ima svoje izazove, no podjednako tako i svoje nagrade

U slučaju da ste se odlučili udomiti stariju mačku, postoji neke prednosti i nekoliko nedostataka te ideje. Starije mačke često imaju zdravstvene probleme te moguće poteškoće pri kretanju i skakanju.

Ponekad ćete svoju ljubimicu morati nagovarati da jede, pije ili na četkanje. Također biste je trebali voditi veterinaru dva puta godišnje.

No, s druge strane, starije mačke uglavnom neće divljati po svom domu, rušiti stvari i stalno tražiti da se igrate s njom. Uglavnom će biti zadovoljna maženjem i vašom blizinom te povremenom kratkotrajnom igrom.

Budite strpljivi sa svojom starijom ljubimicom i pružajte joj puno ljubavi. Kad je dovedete kući, imajte na umu da joj je sve novo te da će joj trebati vremena da se upozna sa svojim novim domom.

Nemojte joj zaboraviti kupiti hranu prikladnu za njenu dob i zdravstveno stanje. Ako imate djecu, upozorite mališane da budu nježni s pridošlicom. U pitanju je starija mačka koja vjerojatno ima bolove u zglobovima i nije više spretna kao što je nekoć bila.


Starije mačke imaju svoju ličnost i uglavnom su znatno mirnije od mlađih ljubimaca. Također, ako nije bila zlostavljana, mačka je već naviknuta na ljude i voli njihovo društvo.

Nemojte jednostavno prihvatiti manjak apetita i simptome bolesti kao znakove starosti, već svoju ljubimicu vodite veterinaru kad ima problema. Danas postoje mnoge terapije za razne zdravstvene probleme mačaka.

U slučaju problema sa zubima, nemojte strahovati od moguće anestezije. Mačka će vam nakon zubarske brige biti zahvalna jer će ponovo lakše jesti i gutati.

Ukratko, pružajte svojoj staroj ljubimici istu brigu koju biste pružali mlađem ljubimcu i ne oklijevajte joj često pružati pažnju i ljubav. Ona će vam to mnogostruko uzvratiti.