NEOBIČNE NAVIKE

Zašto mačka ne želi spavati u mom krevetu?

27.09.2016 u 15:06

Bionic
Reading

Mačke ponekad spavaju na nama, ponekad u svom krevetu, a ponekad na nekom nepoznatom mjestu. Zašto mačke spavaju na raznim mjestima na kojima spavaju, pitanje je bez odgovora, no njihove vlasnike najčešće više zanima zašto ne žele noćiti s njima u velikom krevetu

Neke mačke nemaju ništa protiv toga da dijele krevet sa svojim vlasnicima. Smjestit će se najbolje što mogu, koliko god to ponekad čudno izgledalo ljudima – s glavom pod jastukom ili naopačke.

No neke nikad ne spavaju u krevetu svog vlasnika. A razlozi za to mogu biti prilično različiti.

Dok dio mačaka voli biti u razini tla, druge vole pogled s visine. Mačke vole spavati tamo gdje se osjećaju sigurnima, pa nije ni čudo da ćete ih ponekad pronaći na ormaru ili visokoj polici između knjiga. Taj divlji instinkt ne bi vas posebno trebao iznenaditi s obzirom da mačke s veće visine imaju bolji pregled mogućih neprijatelja, kao i lovine.

Mačke zapravo vole bilo kakva skrovita mjesta. To se lako vidi po tome da jednostavno ne mogu odoljeti kad kući donesete praznu kutiju. Instinkt da nađu neku jazbinu u kojoj će se osjećati sigurno i iz koje će izvoditi zasjede jednostavno je prejak.


Mačke koje spavaju u našim krevetima imaju svoje dobre i loše strane – ugodno predenje koje nas uspavljuje, no i iznenadno batrganje tijekom nekog lovačkog sna, kao i tendencija da nam spavaju na licu ili prsima.

Ako ste jedna od onih osoba koja ne može bez svoje ljubimice čak ni po noći, možete pokušati nekoliko trikova. Smjestite grijač ispod mjesta na kojem želite da vaša mačka spava i pozovite je nakon što zagrijete njen dio kreveta. Mačke vole toplinu, pa vaša ljubimica možda popusti i provede noć s vama.

Drugi trik je da posložite jastuke na takav način da čine malu pećinu. Mačke obožavaju zaklonjena mjesta, pa postoji šansa da će i vaša ljubimica pokleknuti jednom kad vidi mekano sklonište koje ste dizajnirali za nju.

No, tko zna, možda imate sreće što vaša mačka ne spava u vašem krevetu. Možda vaša mačka glasno hrče ili se stalno rita dok spava. Ljubimaca ima svih vrsta, baš kao i ljudi, pa ih je najbolje prihvatiti onakvima kakvi jesu.