PRILOG UZ GLAVNO JELO

Zašto mačke jedu travu

23.09.2016 u 16:24

Bionic
Reading

Mačke su mesožderi, no čak i one povremeno pojedu nešto zeleno. O čemu se radi?

Kao što to većina vlasnika mačaka već dobro zna, mačke ponekad odluče prezalogajiti neku kućnu biljku. Nitko nije siguran zašto to čine, no postoji nekoliko prilično dobrih ideja.

Jedno je objašnjenje to da mačke jedenjem zelenila rješavaju želučane probleme poput raznih bolesti ili alergija na nešto što su pojele. Trava smanjuje negativne posljedice takvih nelagoda.

Osobe sa želučanim problemima često ne znaju jesu li gladne ili ih muči želudac nakon nečeg što su pojele. Mačka možda takve probleme rješava jedenjem trave. Trava im daje osjećaj sitosti ili ih tjera na povraćanje, ovisno o prirodi želučanog problema.

Drugo je objašnjenje ono da mačke iz trave dobivaju neke tvari kojih nema u mesu, a neophodne su im za zdravlje želuca. Na primjer, u slučaju da ne dobiva dovoljno vitamina iz prehrane, možda zbog toga jede travu.


Treće je objašnjenje to da se radi o mački koja je pretjerano usredotočena na hranu i nikad nije sita. Takva mačka će uvijek biti u potrazi za nečim što može pojesti.

Četvrto glasi da trava mačkama pomaže u borbi protiv želučanih parazita. Bilo da se to manifestira kroz povraćanje ili neki drugi proces, možda se tako rješavaju želučanih nametnika. Na primjer, znanstvenici su u vučjem izmetu pronašli neke želučane parazite omotane oko vlati trave.

A neki pak tumače da neke mačke jednostavno vole okus trave

Mačka koja stalno jede zelenilo po kući možda ima problem. Kronična netipična ponašanja često ukazuju na stres. Mačke koje su sklone često jesti kućne biljke samo su jedan primjer. Neke će se možda cijelo vrijeme glasati, a neke opsesivno čistiti lizanjem. Simptomi stresa su mnogi.

Vlasnici mačaka trebali bi se pobrinuti da u kući nemaju biljke koje su otrovne za mačke. U slučaju kroničnog hranjenja kućnim biljkama nakon čega slijedi povraćanje razlog je za posjet veterinaru. Kad kažemo kronično, mislimo na svakodnevno ili svakih nekoliko dana.

Osobe koje svoje ljubimce puštaju van iz kuće trebale bi biti svjesne kako sigurno jedu zelenilo tijekom svojih izlazaka. To povećava rizik da će pojesti nešto što ne bi trebalo te tako unijeti štetne tvari ili parazite u organizam. Mačku je zato važno cijepiti, zaštititi od nametnika i voditi na redovite preglede.