VRIJEME ZA IGRU

Zašto psi uzimaju stvari u usta kad su uzbuđeni

21.09.2016 u 15:40

Bionic
Reading

Psi žive za zabavu, a neki će od ljubimaca, čim shvate da je vrijeme za igru, zgrabiti nešto u usta. Što nam time pokušavaju reći?

Neki psi rođeni su zabavljači. Kad njihovi vlasnici imaju goste, psi se pretvore u domaćine koji trče od osobe do osobe i pobrinuti se da se svi dobro provode. Najčešće će to činiti nečim u ustima.

Postoji nekoliko objašnjenja zašto psi uzmu neku stvar u usta prije nego što  se posvete ljudima – ili im donose poklon, ili žele njihovu pažnju ili nam jednostavno pokazuju da su sretni.

Neki psi toliko su uzbuđeni kad imaju goste da odmah to povezuju s igrom, pa zato u ustima nose igračku. Psi nikad ne propuštaju priliku za igru i potpuno im je svejedno hoćete li im pokušati igračku oduzeti ili im je baciti kako bi vam je vratili.


Jedna od mogućnosti zašto se neki psi tako ponašaju jednostavno je zato što ih je vlasnik tako naučio. Nagrađujući takvo ponašanje dugi niz godina, vlasnik je svom psu zapravo usadio neku vrstu refleksa kad je u pitanju dolazak gostiju. Većina vlasnika to čini kako im pas ne bi skakao ili lajao na prijatelje.

U vrlo rijetkim slučajevima pas je naučio uzeti nešto u usta jer mu je vlasnik na taj način pokušao ukloniti neki strah. Dolazak nepoznatih ljudi kod pasa može na početku izazivati stres i mnogi vlasnici takve negativne osjećaje pokušavaju poništiti dobrim stvarima poput poslastica ili igrom.

Naravno, postoji i mogućnost da psi pokazuju sreću jer vi pokazujete sreću. Možda se izrazito veselite dolasku prijatelja pa je i ljubimac sretan. Psi uvijek prate kako se vlasnik osjeća i prilično dobro razaznaju jeste li zadovoljni ili vas nešto muči.

Problem ponekad nastane kad pas umjesto svoje igračke gostima u ustima donese prljavo rublje ili nešto podjednako neugodno. No to su uglavnom sitnice koje izazivaju smijeh. Bez obzira na to što je pas napravio, ne biste ga trebali koriti, no ni posebno nagrađivati kako ne bi pomislio da je donošenje prljavog rublja poželjno ponašanje.