JEDNOSTAVNE OSNOVE

Kako dresirati psa

25.08.2016 u 18:25

Bionic
Reading

Naučili ste svog psa da dolazi kad ga pozovete tako što ste ga nagrađivali poslasticom svaki put kad bi to napravio, a sad vas je strah da se neće odazvati ako nemate mito za njega? Nemate razloga za brigu – psi nisu ljudi

Mnogi vlasnici vjeruju da kad jednom svog psa uz pomoć poslastica nauče izvršavati komande, kasnije neće moći ništa bez keksa u rukama. No, takvi su vlasnici svog psa već naučili da se dobre stvari uvijek događaju kad ih se zove pa nema razloga za brigu.

Jednom kad imate njegovo povjerenje, vaš ljubimac neće vas osuđivati ako nemate poslasticu pri ruci. Nagrada ne mora uvijek biti hrana – ponekad je to sama pažnja, ponekad nježnost, a ponekad igra.

Na početku je najbolje trenirati svog psa uz pomoć keksa, no s vremenom bez straha možete početi zamjenjivati hranu s nečim drugim.

Ako slučajno imate problema s dresurom svog psa, razlog nije što vaš ljubimac uvijek očekuje mito od vas, već zato što možda ne razumije što očekujete od njega. Morate napraviti čvrstu vezu između komande i radnje koju želite da vaš pas obavi.

Poslastice morate koristiti kao nagradu, ne kao motivaciju. Ako zovete svog psa imenom i istovremeno mašete keksom, vaš će ljubimac prići kako bi dobio keks, a ne zato što ste ga zvali. No, ako vam pas priđe kad ga pozovete, a vi ga zatim neočekivano nagradite, stvarate dobru vezu između komanda i ljubimčevog ponašanja.

Nemojte očajavati ako pas povremeno ne izvrši komandu odmah. Možda vas nije čuo jer je koncentriran na nešto drugo. Pse je lako zavesti zanimljivim mirisima i zvukovima.

Ukratko, nikad ne nagrađujte psa za nešto što ne bi smio činiti, već samo za poželjno ponašanje.


Kao dodatnu vježbu za svog ljubimca, otvorite malu konzervu pseće hrane i stavite je na neko mjesto do kojeg ne može doći. Pas će moći namirisati konzervu i to će mu odvraćati pažnju od vas, no ako vaš ljubimac usprkos tome reagira na komande, obavili ste dobar posao.

Unaprijed odaberite koje ćete komande koristiti za koje radnje, a što očekujete kad izgovorite ljubimčevo ime. Pas nikad ne bi svoje ime trebao poistovjećivati s negativnim događajima.

Radije ga naučite komande, poput 'pljuni' i 'lezi', nego da vikanjem ljubimčevog imena pokušavate postići prekid onog što radi. Ljubimčevo ime može biti sinonim za 'dođi' ili jednostavno kao način da mu skrenete pažnju na sebe. Pokušajte koristiti ljubimčevo ime češće za dobre stvari nego za loše.

Kako ne biste stvorili pogrešnu asocijaciju između imena i negativnih stvari, pri odlasku u park više puta tijekom igre pozovite svog psa. Pas tako neće početi povezivati svoje ime s odlaskom iz parka i krajem igre. To vrijedi i za bilo što drugo što bi pas mogao smatrati lošim događajima.

Nagrade za svaku utvrđenu komandu polako s vremenom djelomično zamijenite nježnošću i pažnjom. Bez brige, vaš ljubimac vam to neće zamjeriti jer dobro zna da ga volite!