KVALITETA ŽIVOTA

Kako psu održati zdravu težinu

26.07.2016 u 17:16

Bionic
Reading

Pas vam se počeo debljati? Nema razloga za brigu. Za razliku od ljudi, ljubimci lako mršave – dok god su njihovi vlasnici dosljedni u brizi za njih

Kad su psi u pitanju, redovite šetnje, trčanje i igra garancija su zdravlja. Ne samo da će zahvaljujući svakodnevnoj aktivnosti pas ostati na željenoj težini već će biti i zadovoljniji. Psi vole izazove i omiljena zabava im je igra s vlasnikom ili s drugim psima.

Redovito vježbanje ima ogroman utjecaj na pseće zdravlje. Ljubimci koji su svakodnevno aktivni imaju brži metabolizam, manji apetit, bolje mišiće te lakše reguliraju tjelesnu temperaturu.

Psi koje njihov vlasnik redovito vodi u šetnje i na igru u park nemaju problema s viškom kilograma niti se bore s dosadom. Psi imaju potrebu raditi ono za što su uzgojeni – kopati, njušiti, loviti i paziti na stado – pa nije čudno kad se pretvore u štetočine jer imaju nepotrošenu energiju, a dosadno im je. Stoga svog psa valja zabaviti igrom i šetnjama.

Naravno, nemaju svi psi istu potrebu za trčanjem i skakanjem. To uvelike ovisi o pasmini, starosti ljubimca te njegovu spolu i općem zdravlju.

Mladi psi trebaju značajno više aktivnosti od starijih, no važno je posavjetovati se s veterinarom koji će vam znati reći koliko dugo i često ljubimac smije trčkarati unaokolo kako ne bi došlo do povreda.


Vlasnici koji vole trčati po gradu i po prirodi ili raditi slične fizičke aktivnosti trebali bi si nabaviti psa koji je sposoban biti uz njih. Takvi vlasnici također moraju voditi računa o vremenskim uvjetima, terenu po kojem namjeravaju trčati, te o potrebama psa. Vrući vlažni dani mogu loše utjecati na psa zbog sporijeg hlađenja, no i prehladno vrijeme može biti kobno. Važno je psu pružiti dovoljno predaha i vode.

Ako primijetite da pas zaostaje za vama i muči se s tempom koji držite, radije se vratite taj dan kući, a sljedeći put odaberite neku manje napornu ili kraću aktivnost. Svakako uvijek dajte svom ljubimcu vremena da se privikne na nove vježbe.

Psi vole bilo kakvu fizičku aktivnost. S njima možete trčati, hodati, bacati im igračke koje će vam oni natrag donositi, pa čak i plivati. Nisu svi psi oduševljeni s plivanjem, pa nipošto nemojte tjerati svog ljubimca da čini nešto što mu nije po ćefu.

Psi se također mogu igrati sami ili s drugim psima. Valja jedino pripaziti da ne dođe do pregrube igre.

Trebali biste voditi svog psa u šetnje koju mogu trajati između 15 minuta i pola sata dva do tri puta dnevno. Te šetnje mogu biti i lagani trk, ako džogirate.

Ako ste primijetili da vam se pas udebljao, prebacite ga na niskokaloričnu prehranu ili mu smanjite obroke. Ne činite ni jedno ni drugo prenaglo. Kad nagrađujete svog ljubimca, koristite niskokalorične poslastice koje mogu biti kupovne ili iz frižidera, poput komadića jabuke, mrkve, graška, kuhanog nemasnog mesa ili bilo čega sličnog.