DODATNO DODVORAVANJE

Kako mačku od divljakuše pretvoriti u mazu

25.07.2016 u 16:18

Bionic
Reading

Udomili ste mačku, no nakon nekoliko dana ste shvatili da ste odabrali ljubimicu koja ima višak energije i vrlo jak lovački instinkt, a željeli ste malu mazu? Nije kraj svijeta – i najveća divljakuša može postati blaga kućna mačka

Kućne mačke nisu automatski maze koje se ne miču iz vašeg krila kad ih dovedete kući. Za to treba nekoliko sitnica.

Za početak, što ih mlađe udomite, to će mačke kasnije biti društvenije. Ako ih nikad ne kažnjavate, već samo nagrađujete za poželjno ponašanje, mačke će željeti biti u vašoj blizini i ponašati se onako kako ste ih naučili.

No, ako ste nabavili mačku stariju od šest tjedana i nemate pojma kakvog je karaktera, imamo nekoliko korisnih savjeta.

Samo mirno

Mačke ne vole nagle pokrete jer ih smatraju početkom agresivnih radnji. Krećite se polako oko svoje ljubimice u prvo vrijeme kako bi se navikla na vašu blizinu.

Ne gledajte svoju mačku u oči

U životinjskom svijetu direktan pogled u oči znači izazov ili prijetnju. No ako pogledate u smjeru svoje mačke i polako zažmirite i otvorite oči, to bi je moglo usrećiti jer je u pitanju neka vrsta mačjeg poljupca na daljinu. Ako vam mačka uzvrati na isti način, na pola ste puta do maženja u krilu.

Češljanje

Pronađite zajednički jezik u nježnom češljanju. Mačke općenito vole lickanje, no obožavaju kad njih netko drugi uređuje.

Mačka će se brzo prepustiti užitku sporog ritmičnog češljanja. Ako u nekom trenutku primijetite da joj se rep počeo trzati, prestanite s četkanjem jer to znači da joj je dosta.

437240,436944,436900,436598
Mito

Zašto se mučiti nekim neobičnim metodama kad jedna stvar univerzalno radi sa svim ljubimcima – hrana. Držite najsmrdljivije mačje poslastice u džepu i vaša će ljubimica iznenada otkriti da ste joj zanimljivi.

Nagradite svoju mačku svaki put kad vam pruži nježnost i nećete dugo morati čekati na maženje u krilu.

Maženje

Kad napokon počnete maziti svoju mačku, morate biti sigurni kako to radite pravilno. Nemojte je maziti u suprotnom smjeru od onoga u kojem im dlaka raste. Češkajte je iza i između ušiju te je mazite po dužini kičme sve do podnožja repa. Također, mazite ih po obrazima jer iz njih luče svoj miris.

Nemojte tjerati mačku na maženje ako joj nije do toga. Izbjegavajte maženje trbuha i vrha repa.