SIMPTOMI PROBLEMA

Kako prepoznati bolest kod mačke

20.07.2016 u 14:34

Bionic
Reading

Mačke su posebno samozatajna stvorenja i gotovo nikad ne pokazuju znakove slabosti te je zbog toga prilično teško uočiti eventualni zdravstveni problem. No, srećom, mačke su također robovi svojih navika pa promjenama u rutini mogu signalizirati da je vrijeme za veterinarski pregled

Mačke vole svoju predvidljivu svakodnevnicu i drže se već dobro uhodanih navika. Kad dođe do neke izrazite promjene u njihovom ponašanju, to obično znači da ih smeta nešto. Jedno od mogućih objašnjenja je i zdravstveni problem.

Držite oko na ponašanju svoje mačke. Najjasniji pokazatelj da nešto nije u redu je kad počne jesti i piti znatno manje ili više nego inače.

Ostali simptomi mogućeg zdravstvenog problema su:

Povraćanje
Proljev
Krv u stolici
Zatvor
Krv u urinu i vršenje nužde izvan mačjeg zahoda
Kihanje
Iscjedak iz nosa ili očiju
Zatvoreno oko
Teškoće s disanjem
Šepanje
Loš zadah ili slinjenje
Skrivanje i urlikanje
Neobične izrasline ili otekline
Primjetno opadanje dlake


Ako vam je mačka progutala nešto na užetu ili joj samo gumica ili konopčić strši iz usta ili anusa, nemojte to sami vaditi, već odvedite ljubimicu veterinaru. Ako mislite da nešto nije u redu s vašom mačkom, možete joj izmjeriti temperaturu toplomjerom stavljenim u rektum. Normalna temperatura za zdravu mačku je između 38 i 39 Celzijevih stupnjeva, a niža ili viša temperatura od normalne također je razlog za posjet veterinaru.

Starije mačke koje iznenada živnu nisu razlog za veselje jer to može značiti da postoji problem sa štitnjačom.

Ukratko, držite oko na svojoj ljubimici jer jedino vi možete procijeniti ima li zdravstvenih poteškoća ili ne. Ona vam gotovo sigurno to neće sama priznati.