KUĆNI RED

Kako suzbiti nepoželjno ponašanje psa

19.07.2016 u 21:18

Bionic
Reading

Svakom vlasniku je njegov ljubimac najbolji, no ne baš uvijek. Ponekad, kad zaroni glavu u smeće ili skoči na gosta, pas može dovesti svog vlasnika na rub živaca. No nemojte bjesnjeti, već spriječite nepoželjno ponašanje svog najboljeg prijatelja

Natezanje uzice

Među prvim izazovima za novog vlasnika bit će onaj kad pas krene u različitom smjeru od njega tijekom šetnje - pa tako jedno 200 puta. Psi moraju proći dresuru i naučiti ponašati se na uzici, inače će uvijek potezati na svoju stranu tijekom šetnje, a to može biti prava noćna mora za njihove vlasnike.

Za početak, ne smijete svom psu dopustiti da vas poteže kamo se njemu ide. Svaki put kad vas ljubimac potegne, jednostavno stanite. Na taj će način pas naučiti da se krećete samo kad je uzica labava.

Obrok iz kante za smeće

Ako pitate ljude, većina će ih reći kako psi nisu sladokusci. To je vjerojatno zato jer su proždrljivci koji nikad nisu sasvim siti. Njihov instinkt da traže hranu prilično je teško zatomiti, čak i nakon što ste ih temeljito nahranili.

Psima je kanta za smeće nešto poput prekrasnog švedskog stola, stoga ju je pametno držati na nekom mjestu do kojeg ljubimac ne može. Još bolje, nabavite kantu koju pas neće moći otvoriti.

Još jedna stvar koju možete učiniti je naučiti psa komandu da odmah ispusti ono što drži u ustima. To će vam biti korisno kad začujete prevrtanje kante za smeće po kući.

Ugrizi

Psi tijekom igre znaju gricnuti ili se pretvarati da grizu, no to ponekad i nije baš ugodno. Ako dozvoljavate svom štenetu da to radi, naučit ćete ga da je to u redu, umjesto da suzbijete to ponašanje u korijenu.

Jednostavno zajaučite svaki put kad vas ljubimac 'ugrize' i obustavite igru. Pas će tako naučiti da igra prestaje kad vas ugrize.


Skakanje na ljude

Teško je odoljeti uzbuđenom psu koji se popne na stražnje noge kako bi mogao skočiti na vas, ponjušiti i polizati vam lice, no ako mu to dozvoljavate, to će činiti i kad vam gosti dođu u posjet. Morate imati na umu da ne dijele svi ljudi vaše oduševljenje psima, a neki čak gaje i strah od njih.

Naučite svog psa da vas mirno dočekuje na ulazu. Ne ohrabrujte njegovo uzbuđenje, već ga nagrađujte samo kad je smiren.

Zajahivanje

Još gore od skakanja na ljude je zajahivanje njihovih nogu. Budite svjesni da psi ne zajahuju ljude samo kad ih na to tjera požuda ili kako bi pokazali da su dominantni, već ponekad to čine iz nervoze ili zbog nekog zdravstvenog problema.

Nemojte nikad kažnjavati svog psa zbog njegovog ponašanja, već ga nagrađujte kad se ponaša onako kako to želite. Također je važno redovito svog ljubimca voditi veterinaru kako biste bili sigurni da problem u ponašanju nije zapravo simptom neke bolesti.

Koga dresirate?

Prilično je jasno iz većine ovih primjera kako ćete morati dobrim dijelom podjednako trenirati i sebe i psa. Nedosljedno ponašanje s psom uzrokovat će loše ponašanje. Znamo kako je teško sjetiti se da morate ignorirati svog psa kad vas sav uzbuđen dočeka pri povratku kući, no jedino dosljednost daje rezultate.