POČASNI KRUG

Ovo su znakovi dugovječnosti kod mačaka

08.07.2016 u 17:30

Bionic
Reading

Nije lako pogoditi je li neka promjena kod ljubimca jednostavno znak starenja ili je u pitanju simptom neke bolesti. Kad navrše 15 godina, mačke se smatraju starcima, no to ne mora značiti da su pri kraju života

Stručnjaci su proučili mačje starenje i pronašli nekoliko pokazatelja dugovječnosti.

Zdrava starija mačka morala bi moći i dalje igrati se i skakati. Naravno, neće moći skočiti kao prije, no još uvijek će imati iste navike i porive.

Starije mačke ne bi smjele gubiti na težini, no možete očekivati da će im se dlaka prorijediti. Mačke s godinama, kao i ljudi, mogu posijediti, s tom razlikom da im brkovi mogu postati crni.

Zdravim starijim mačkama koža će se početi ljuštiti, a krzno će im izgubiti sjaj. Nije čudno ako dobiju sklerozu leće koja se očituje kroz plavu izmaglicu u oku.

Starijim mačkama nokti će češće pucati, a i čula će im malo otupjeti. No dok god ne zahtijevaju posebnu skrb, mačke se smatraju zdravima.

Zdrave starije mačke imat će drugačije zube – od žućih do prozirnih – no ne bi smjele imati probleme s desnima. Zubi bi im trebali ostati cijeli, a u ustima ne bi smjele imati upale.


Dok su navedene promjene znakovi zdravog starenja, postoje i znakovi problema.

Zdrave mačke ne bi smjele pokazivati znakove izgubljenosti, zbunjenosti, iznenadnog iracionalnog straha te zaborava. Kad stara mačka pojačano počne tražiti pažnju svog vlasnika ili iznenada postane agresivna, to je također loš znak.

Daljnji loši znakovi su buđenje po noći i mijaukanje te vršenje nužde izvan mačjeg zahoda. U slučaju da primijetite da vam mačka cijelo vrijeme radi istu stvar ili je potpuno neaktivna, to je također razlog za brigu.

Postoji također niz znakova da vam se ljubimica možda muči zbog bolova. Što više simptoma pokazuje, to je problem koji ima ozbiljniji.


Ako mačka ima jedan ili više od sljedećih simptoma i ako to potraje dulje od dva dana, odvedite je veterinaru:

Šepanje
Problemi sa skakanjem
Čudan način kretanja
Nedostatak aktivnosti
Produljeno skrivanje od vlasnika
Nedostatak osobne higijene
Značajna promjena u raspoloženju
Agresija
Pogrbljenost
Kronično lizanje samo jednog mjesta na tijelu
Spuštena glava
Žmirkanje
Promjene u apetitu
Izbjegavanje svjetla
Režanje
Stenjanje
Zatvorene oči
Problemi s vršenjem nužde