OSNOVNE STVARI

Udomili ste mačića? Evo što mu treba

29.06.2016 u 20:54

Bionic
Reading

Udomili ste mačića koji ima oko mjesec dana? Evo što će vam sve trebati kako biste mu osigurali ugodan dom

Mjesto za drijemanje i spavanje

Za početak, nabavite svom mačiću krevet. Idealno bi bilo da mu ga stavite u kutiju i dodate još i pokrivač koji je dovoljno velik da njime možete obložiti kutiju iznutra. Ako nabavite ljubimca tijekom hladnijih mjeseci, držite njegovu kutiju blizu radijatora.

Ne zaboravite dodati i plišanu igračku koja će mačiću pružati zabavu.

Hrana

Hrana koju morate nabaviti specijalno je napravljena za mačiće jer im treba više hranjivih tvari nego odraslim ljubimcima. Hrana za mačiće uglavnom ima oznaku da je za određeni uzrast te da pospješuje rast.

Hrana za mačiće ima više proteina, masnoća, vitamina i minerala od hrane za odrasle mačke. Nemojte zaboraviti mačiću nabaviti i posebnu zdjelicu za vodu koja uvijek mora biti puna.


Hranjenje

Mačke starije od mjesec dana (zapravo pet tjedana) više ne trebaju hranjenje na bočicu. Ako se mačić još nije u potpunosti naviknuo na čvrstu hranu, nabavite mu formulu mačjeg mlijeka (uglavnom u prahu) koju možete pomiješati s normalnom hranom.

Mačići će jesti često i puno. Dok je još malen, hranu mu ostavljajte na plitkom tanjuru. U slučaju da je neuredan, ispod tanjura mu stavite krpu.

Zahod

Otprilike u isto vrijeme kad prijeđu na čvrstu hranu, mačići počnu sami obavljati nuždu. Kupite mačji zahod i pijesak za njega.

Za početak skinite gornji dio zahoda. Jednom kad se navikne, možete vratiti gornji dio jer će ubrzo imati dovoljno snage izbaciti pijesak iz zahoda pri zakopavanju izmeta i urina pa može doći do nereda, a također je poželjno i da se navikne na zatvoreni toalet.

Nosiljka

Obvezno će vam trebati nosiljka jer ćete u prvih šest mjeseci sigurno nekoliko puta morati posjetiti veterinara. Mačića ne bi smjelo biti teško priviknuti na nosiljku.

Igračke

Nabavite igračke prikladne za uzrast vašeg ljubimca. Trebat će vam nekoliko različitih igračaka jer mačke vole raznovrsnost i brzo im dosadi ista stvar. Doduše, dok su mali, imaju puno energije i provodit će većinu vremena u igri pa vam više od dvije igračke možda neće trebati.

Zaštitite namještaj od oštrih pandži jer mačići u ranoj dobi još ne znaju kućni red te koliko su ljudi i stvari oko njih osjetljivi. S vremenom (i uz dosta ogrebotina), mačić će naučiti da nikad ne grebe ljude. Za namještaj će mu trebati više vremena, kao i prikladna grebalica.

Također je pametno zaštititi bilo kakve tanke žice jer mačići vole gristi nove i nepoznate stvari, osobito kad su tanke i duguljaste.