KORISNA VJEŠTINA

Kako mački podvaliti tabletu

13.06.2016 u 16:39

Bionic
Reading

Mačke ponekad iz raznih razloga moraju progutati nekakvu tabletu. Svi vlasnici mačaka dobro znaju kako mačkama nije baš lako podvaliti tabletu, no srećom nije nemoguće

Ako imate mačku i živite u kući s dvorištem, dobra je šansa da ste svojoj ljubimici barem jednom morali dati tabletu protiv glista. Pretpostavljamo kako ste već sami svladali problem kako mačku prevariti i natjerati je da proguta tabletu koju definitivno ne želi pojesti, no možda vam je trebalo nekoliko pokušaja ili ste jednostavno iskoristili silu. Za sve one koji se još nisu suočili s ovom situacijom imamo nekoliko savjeta.

Sakrijte tabletu u hranu

Najlakši način kako mački podvaliti tabletu je sakriti je u mekanu hranu. Mekana hrana idealna je za smrvljene tablete.

Ako je vaša mačka potpuno zdrava i ne zahtijeva posebnu prehranu, jedna od stvari koju je mudro napraviti je naviknuti je na razne vrste mekane hrane. To ne bi smjelo biti preteško s obzirom na to da mačke vole raznovrsnost u prehrani.

Dodajte mački u njenu mekanu hranu u kojoj je smrvljena tableta i smrvljenu poslasticu kako biste je lakše natjerali da pojede taj obrok. U slučaju da tableta ne može biti smrvljena, potrudite se da je dobro uvaljate u mekanu hranu i/li je prekrijete nekom od pasta jakog okusa ili sličnim dodatkom mačjoj hrani.

Prilično je važno da što god učinite s tabletom, bude dovoljno mala da je mačka može progutati odjednom.


Stavljanje tablete mački u usta 'nasilu'

Na žalost, neke tablete ili tekući lijekovi ne mogu se mački dati s hranom, pa je jedina stvar koju možete učiniti 'nasilu' joj staviti medicinu u usta. Tehnika za prisilno stavljanje tableta mački u usta je prilično jednostavna. Prvo zamotajte svoju mačku u ručnik kako biste joj onemogućili kretanje i bijeg.

Morate primiti mačku tako da je držite za usta, te da joj nakon toga možete potegnuti glavu unatrag. Jednom kad joj usta gledaju prema plafonu, možete drugom rukom gurnuti tabletu u rupu između zuba ili joj nježno prstom otvoriti usta i ubaciti tabletu. Važno je dati joj malo vremena da proguta tabletu, kako je ne bi ispljunula čim je pustite. Ista metoda koristi se i za tekući lijek koji joj trebate ušpricati injekcijom u usta.

Ako vas je strah da će vas mačka ugristi, prvi put kad joj dajete tabletu odvedite je veterinaru da vam pokaže kako to učiniti.