MALO UPOZORENJE

Zašto nije dobro pušiti u blizini ljubimca?

29.04.2016 u 16:51

Bionic
Reading

Pušite? Primijetit ćete kako na kutiji piše da pušenje ubija. To postaje znatno veći problem kad pušite u blizini nekoga tko nema izbora što se tiče vaših navika – poput djece i malih životinja

Još od 1960. nema nikakve sumnje kako pušenje cigareta povećava šansu za rak pluća, kronične plućne i srčane bolesti. No relativno nedavno je dokazana i veza između udisanja dima tuđe cigarete i niza bolesti kod djece.

Pasivno pušenje u tijelo unosi oko 40 tvari koje mogu oštetiti DNK, kao i razne kancerogene tvari poput nikotina, katrana i ugljičnog monoksida. Kako se radi o tuđem dimu, osobe i životinje koje ga udišu su zapravo žrtve tuđe ovisnosti.

Naši ljubimci žive s nama i udišu isti zrak kao i mi. No kako dobrim dijelom sami održavaju svoju higijenu, znatno su više izloženi dimu nego ljudi.

Ako izvadite policu životnog osiguranja, vaš zdravstveni pregled pokazat će jeste li pušač ili ne. Ako jeste, cijena osiguranja bit će veća. Životinje čiji su vlasnici pušači imat će istu razinu alkaloida kotinina u urinu kao da i sami puše.

Nikotin se može otkriti i u kosi ili dlaci. Kako se dobrim dijelom peru lizanjem, životinje čiji su vlasnici pušači zapravo unose dvostruko više nikotina u svoj organizam.


Psi mogu dobiti iste bolesti od kojih obolijevaju pušači. Psima pušača se tako dišni putovi mogu stanjiti, a može se čak dogoditi pojava nakupljanja sluzi u njima.

Psima se, baš kao i ljudima, na plućima može nakupiti ugljik, što može izazvati rak.

Psi zbog dima mogu dobiti rak u njušci, razne alergije i kožne bolesti. Psi pušača također su skloniji srčanim problemima.

Posljedice pušenja na mačke slabije su poznati, no jasno je kako se rak limfnog sustava češće javlja kod onih ljubimica čiji su vlasnici pušači. Kako se mačke same čiste, rak usne šupljine je također češći kod onih koje žive u blizini pušača.

Ukratko, ako ne možete prestati pušiti zbog sebe, pokušajte prestati zbog svojih najmilijih, a to svakako uključuje ljubimce.