SAMO STRPLJIVO

Kako na pravi način pozdraviti mačku?

28.04.2016 u 16:14

Bionic
Reading

Kako koji vlasnik pozdravlja svoju mačku, to ovisi uglavnom više o ljubimicama nego o ljudima, no ta vrlo uobičajena i svakodnevna stvar može utjecati na mačje raspoloženje

Mačke su prilično osjetljive kad je u pitanju svakodnevni život i neočekivane promjene u njemu. Čak i obična stvar kao pozdrav može poći vrlo krivo i preplašiti naše ljubimice.

Kad im pristupimo na krivi način, mačke će se prema nama postaviti obrambeno, možda čak i agresivno. Ako ih pozdravimo na pravi način, uzvratit će nam na isti način.

Naravno, zbog toga što su mačke individualke ne postoji jedan savršen način na koji im pristupiti. Ono što možemo nešto lakše izdvojiti je nekoliko loših pristupa.

Ako mačku gledate ravno u oči pri prvom susretu, vrlo je vjerojatno da ona neće dobro reagirati na to. Još je gore ako odmah posegnete za njom.

Iako nema sumnje kako postoje mačke kojima ne smeta kad ih se uzima u naručje ili gleda u oči, većina njih takvo će ponašanje protumačiti kao izazov ili napad. Najveći broj mačaka želi da im ljudi prilaze postepeno kako bi ih one mogle procijeniti – jesu li prijatelji ili neprijatelji.


Najbolja stvar koju možete učiniti je prepustiti mački da priđe vama. Nemojte je gledati u oči i posezati za njom – radije je ignorirate.

Ako baš morate, priđite mački, no samo djelomično. Uvijek joj prepustite zadnje korake. Nije loša ideja spustiti se na njenu visinu kako ne biste izgledali zastrašujuće veliki.

Jednom kad vas mačka počne njuškati ili se čak protrlja o vas, smijete je pokušati nježno pogladiti po glavi i vratu te po dužini kičme do repa. Takav spor pristup mački omogućava da provjeri sviđate li joj se te želi li ostaviti svoj miris na vama.

Strašljivim mačkama treba dati više vremena. Ukratko, ne obraćajte pažnju na mačku i ona će vam prije ili kasnije prići. Nesigurnim mačkama za prvi kontakt može trebati čak i nekoliko sati.

Jedno od generalnih pravila pristupa životinjama je da im je uvijek bolje pokazati svoj bok, nego im prići direktno, a klečanjem ili čučanjem predstavljate manju prijetnju.