VRIJEME ZA KUPANJE

Zašto mačke mrze vodu?

21.03.2016 u 15:21

Bionic
Reading

Odmah na početku moramo reći kako ne mrze baš sve mačke vodu, no većina ih u pravilu nije oduševljena ako se moraju smočiti. To ne znači da vlasnici svoje mačke ne mogu naučiti voljeti kupanje

Ako i vaša mačka mrzi kupanje, nije pametno prisiljavati je na to, no možda je možete postupno naučiti da je voda ne smeta. Mačke se vole igrati, pa je to jedan od mogućih pristupa tom problemu.

Postoje mačke koje jednostavno obožavaju vodu i poznate su po svojim plivačkim sposobnostima. Bengalskim mačkama i maine coon voda uglavnom ne smeta i češće nego rjeđe mogu čak biti i zainteresirane za aktivnosti koje ju uključuju.

Mačke uglavnom ne vole vodu jer su doživjele neko traumatično iskustvo u njoj. Možda je slučajno upala u zahod ili joj je prvo kupanje bilo užasno, no nakon neugodnog doživljaja, mačku će biti znatno teže nagovoriti na ulazak u vodu ili kupanje.


Vlasnici rijetko peru svoje mačke s obzirom na to koliko se same čiste, no ako svoju ljubimicu počnete navikavati na kupanje od malih nogu, prilično je dobra šansa da kasnije nećete imati nikakvih problema. Važno je ljubimicu nagrađivati tijekom kupanja i to bi trebalo dati dobre rezultate.

Ako vam se čini besmislenim gnjaviti mačku i sebe kupanjem, nećemo vam proturječiti, no razvijanje sklonosti prema vodi kod ljubimice može biti vrlo korisno ako vam se ikad kasnije dogodi da je morate prati iz zdravstvenih razloga.

Najbolji načini da priviknete mačku na vodu je kroz upotrebu omiljenih igračaka i poslastica kao nagrada. Možete bilo što od navedenog iskoristiti kao mamac u kadu u kojoj ima samo toliko vode da će mačkica samo smočiti šapice kad uskoči. Također je mudro nagraditi ljubimicu za prilaženje vodi.

Morate samo biti strpljivi i imati gomilu poslastica pri ruci. Sretno!